top of page

Palacinky z 2 ingrediencií (bez lepku, bez mlieka)

Aktualizováno: 18. 9. 2021

Palacinky pripavené len z 2 základných surovín a napriek tomu chutia úžastne! Týmito 2 surovinami sú vajíčka a banán. Nič viac, nič menej. Očaria vás nadýchanosťou a veľmi jemnou chuťou. Dochutiť si ich môžete javorovým sirupom, medom alebo džemom, dozdobiť ovocím alebo orieškami. Pridajte si na ne čo vám chutí! Ak si ich pripravujete na raňajky, tak vynikajúco chutia s kurkumovým latté.


Ingrediencie (1 porcia):

  • 1 väčší banán,

  • 2 vajíčka (ideálne z domáceho chovu),

  • tuk na vysmážanie (ghee maslo, kokosový olej)


Postup:

1. banán si ošúpeme a popučíme vidličkou. Banán musí byť dostatočne popučený, inak budú palacinky chutiť viac po vajíčkach ako sladkom banáne.



2. do popučeného banánu pridáme vajčíka a poriadne premiešame. Zmes bude oveľa redšia ako sme zvyknutí pri klasických palacinkách.




3. zapneme sporák na stredný ohrev. Rozohrejeme si panvicu, na ktorú sme pridali tuk. Na rozhoriatu panvicu nalejeme cesto a pomaly opekáme. Jednu palacinku robíme vždy z max. 2PL cesta, idálne len z jednej.


4. palacinku necháme piecť cca 1-2 minúty a následne otočíme.




Tipy:

  • palacinky robíme radšej menšie, aby sa nám ľahšie otáčali. Otočíme ich vtedy keď je spodná časť palacinky zlato - hnedá,

  • v tom prípade, že chceme palacinky obzvlášniť, pridáme do banánu prášok do pečiva (stačí štipku), prípadne vanilkový extrakt, kakao, škoricu, kolagén a pod.,

  • hotovú palacinku môžeme dozdobiť orechami, ovocím, kokosom, prípadne poliať javorovým sirupom, medom alebo kefírom,

  • palacinky chutia najlepšie čerstvé, neodporúčam ich dávať do chladničky a potom ohrievať.

Pre koho sú palacinky vhodné?

Okrem toho, že si ich môžu dopriať aj obyčajní smrtelníci vrátane detí tak sú vhodné aj pre tých, ktorí sa stravujú podľa GAPS protokolu (v tom prípade vynechajte prášok do pečiva, javorový sirup a džem), prípadne tí, ktorí dodržuju protokol zameraný na elimináciu symptómov SIBA.

Ak dodržiavate tzv. Autoimunitný protokol, tak si tieto palacinky môžete dopriať iba v tom prípade, že ste už v rámci 2. fázy protokolu zaradili aj vajíčka.

Palacinky sú vhodné aj pre celiatikov, nakoľko neobsahujú glutén.

Ak máte problém s intoleranciou na laktózu alebo alergiu na mliečnu bielkovinu, tak si palacinky môžete dopriať tiež!


Ako výživový poradca sa orientujem prevažne na klientov s tráviacimi problémami, rôznymi intoleranciami a alergiami (vrátane histamínovej) a to prostredníctvom stravy a celkovej zmeny životného štýlu. Pre komplexnú ponuku mojich služieb klikajte TU alebo ma kontaktujte priamo do správy, či telefonicky.

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page