top of page
Obrázek autoraLenka Petríková

Latté trošku inak

Aktualizováno: 22. 12. 2021

Už dlhší čas sa snažím vyhýbať každodennému pitiu kávy. Zistila som totiž, že káva ma neskutočne unavuje. Z času na čas si ju stále dám, hlavne ak si ju môžem vypiť niekde v kľude bez detí. V tom prípade však ide o akýsi môj rituál spojený s pohodou a spokojnosťou a nie s kávou a kofeínom ako takým.


Nebudem zo seba robiť žiadnu nadpozemskú bytosť, ktorá nemáva chuť na niečo sladké a nikdy nezhreší. Aj mňa občas pochytia chute a dám si niečo čo by som nemala. Zväčša sa ale snažím chute na čokoládu alebo keksík zahnať zdravšou alternatívou. Aj včera som mala jeden z týchto dní a tak som hľadala čo si pripravím. V špajzi som našla zabudnuté ochutené mandľové mlieko, ktoré som dávnejšie omylom kúpila. Vôbec som si vtedy v obchode nevšimla, že je s podieľom kávy - to som zistila až doma. A tak ma napadlo využiť ho na teplý, krémový, chutný a hlavne protizápalový nápoj - kurkumové latté.




Keď som si kurkumové latté urobila prvýkrát, neverila som akú úžasnú chuť som pocítila v ústach. Škorica a kurkuma sa spojili v jednu neopísateľnú chuť. Dokonalosti pridala aj jemná chuť kardamónu a sladká chuť medu.





Ak si do kurkumového latté pridáte aj tuk vo forme MCT oleja alebo kvalitného ghee masla, tak vás latté aj zasýti a môžete ho považovať za porciu jedla v rámci dňa.


Pre koho je kurkumové latté vhodné ?

Kurkumové latté je v rôznych obmenách vhodné aj pre tých, ktorí dodžiavajú rôzne protokoly – či už ide o GAPS, AIP, FODMAP a pod.


V tom prípade, že dodržiavate autoimunitný protokol, tak je tento nápoj pre vás ako stvorený. Kurkuma ma silne protizápalové vlastnosti a na boj so zápalom je ako stvorená. Latté si pripravite z kvalitného kokosového mlieka, vynechajte však čierne korenie a kardamón. Škoricu, zázvor a med môžete ponechať, prípadne med nahradiť javorovým sirupom. V tom prípade, že chcete pridať do nápoja tuk, použite MCT olej. Ak ste však už vo fáze zaraďovania potravín a tolerujete ghee maslo, tak kľudne použite aj to.


Ak ste na tzv. full GAPS, resp. plnej GAPS diéte, tak na výrobu latté môžete použiť domáce mandľové alebo kokosové mlieko. Latté môžete dochutiť podľa receptu – t.z. použiť môžete kurkumu, škoricu, čierne korenie, zázvor, kardamón, ale aj MCT olej a ghee maslo. Ako sladidlo zvoľte med.


V rámci paleo diéty môžete použiť ako základ kokosové mlieko alebo domáce orechové mlieko. Ostatné ingrediencie môžete použiť presne tak, ako sú v recepte.


Ak vám bolo diagnostikované SIBO alebo určitá forma zápalového ochorenia čriev (IBS) a odhodlali ste sa na FODMAP protokol, tak recept si upravte nasledovne: rastlinné mlieko použite bezlaktózové, mandľové alebo quinoové, koreniny môžete použiť podľa receptu, ale latté oslaďte javorovým sirupom (nie medom). V prípade záujmu o viac receptov vhodných pri dodržiavaní FODMAP protokolu a problémoch so SIBOM mám v ponuke jedinečný receptár. Informácie o ňom si môžete prečítať TU.


V prípade problémov s histamínovou intoleranciou by som odporúčala použiť ryžové mlieko NATURAL. Určite by som neodporúčala mlieko sójové. Škoricu by som odporúčala vynechať v tom prípade, že nemáte odlsledované reakcie na ňu a zo sladidiel by som použila javorový sirup. Ostatné ingrediencie by problém robiť nemali (individálne).


Ak vás trápi žalúdočný reflux, tak je tento nápoj pre vás vhodný iba v tom prípade, že neužívate lieky na potláčanie žalúdočných kyselín. Namiesto medu by som odporúčala pri refluxe použiť javorový sirup. Z mliek môžete vyskúšať sójové alebo mandľové. Určite vynechajte čierne korenie - to môžete nahradiť štipkou soli. V tom prípade, že neviete čo všetko môže vyvolávať váš reflux, prečítajte si článok k tejto téme na mojom blogu.


Na prípravu kurkumového latté budeme potrebovať:

  • 1 šálku rastlinného mlieka (napr. značky Billa alebo DM)

  • 1 KL kurkumy – (napr. značka Alnatura alebo Chuť indonézie)

  • 1/2KL škorice (napr. značka Hanus)

  • 1KL sladidla (napr. domáci med alebo javorový sirup z DM – v závislosti od zdravotného problému alebo chuti)

  • štipka čierneho korenia

  • štipka zázvoru (môže byť aj sušený, napr. od Chute indonézie)

  • štipka kardamónu

  • 1 ČL tuku - voliteľné (napr. ghee maslo od České ghíčko alebo MCT olej od Powerlogy)



Postup je veľmi jednoduchý: mlieko zahrejeme so všetkými ingredienciami a vymiešame šľahačom na mliečnu penu. Vrch peny dozdobíme škoricou alebo kurkumou.


Ak si radi pochutnávate na zaujímavých nápojoch, tak by som vám odporúčala vyskúšať zdravý mliečny kefír, vodný kefír, prípadne zázvorovú limonádu, ktorá je však vhodná pre bežného smrteľníka a nie pre ľudí s tráviacimi alebo inými chronickými chorobami.




Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comentarios


bottom of page