top of page

Autoimunitný protokol

Aktualizováno: 15. 8. 2021


Aj vy ste sa s tým stretli? Máte viaceré symptómy, ktoré nezapadajú do žiadnej konkrétnej diagnózy, ale napriek tomu sa necítite zdravo? Ste unavený, označujú vás za hypochondra či posielajú vás za psychológom? V lepšom prípade dostanete nálepku "histaminik." Nie ste v tom sami! Ľudí ako vy, stále pribúda. A nie len dospelých, ale aj detí...


Viete o tom, že práve ľudia ako vy sa dostanú k pravdivej diagnóze po cca 4 rokoch chodenia po lekároch? Áno, podľa Americkej asociácie autoimunitných chorôb toľko trvá diagnostika autoimunitného ochorenia. Až 46% ľudí, ktorým bolo neskôr diagnostikované autoimunitné ochorenie bolo povedané, že sú príliš posadnutý svojím zdravým namiesto toho, aby im bolo ponúknuté kvalitné testovanie a teda aj liečba. Niektorí ľudia dokonca ostávajú nediagnostikovaní (v prípade celiakie sa to stáva až v 83% ), resp. sú diagnostikovaní nesprávne. Nie je sa čo diviť, diagnostika nie je až taká jednoduchá a symptómy sú nešpecifické. Okrem toho, v súčasnej dobe je popísaných vyše 100 autoimunitných ochorení! Ak aj vás zaujímajú možné príčiny vzniku ochorení, prečítajte si môj nový článok na blogu, ktorý sa volá - Možné príčiny vzniku (nie len) autoimunitných ochorení.



Všetky tieto údaje sú z USA, avšak verte, sama viem a som presvedčená, že u nás to nebude inak. V prípade záujmu o identifikáciu symptómov, ktoré môžu súvisieť s autoimunitným ochorením ma kontaktuje a môžeme si spolu urobiť test, na základe ktorého zistíme, či patríte do kategórie ľudí, u ktorých by mohlo byť v budúcnosti diagnostikované autoimunitné ochorenie. Ide o test "Autoimunitné spektrum."


Cieľom protokolu nie je len zmena stravy, aj keď tá je samozrejme jeho dôležitou súčasťou. V rámci protokolu sú dočasne eliminované všetky prozápalové potraviny. Protokol je rozdelený na dve fázy – dočasná, tzv. eliminačná fáza a fáza zaraďovania potravín, v rámci ktorej si sledujete, ako reagujete na konkrétne potraviny. Princípy dodržiavania stravovania v rámci protokolu nie sú založené na vážení potravín, nejde ani o nízkosacharidové stravovanie. Stravovanie je pestré a malo by byť prispôsobené diagnóze, ktorú riešite. Pochutiť si môžete napríklad na sladkom batátovom pyré, deťom môžete pripraviť gumových medvedíkov. Zamerať sa treba aj na celkový životný štýl a prístup k životu. Iba komplexný prístup ku diagnóze môže dostať vašu chorobu do remisie. Len vďaka vám, vašim rozhodnutiam a vašim vedomým zmenám v živote vieme znížiť celkový zápal v tele, regulovať imunitný systém a jeho reakcie.


Autoimunitný protokol je protokol podložený vedou, nejde o žiadny módny výstrelok. Štúdie k protokolu vám raz určite preložím a pridám na stránku. Nachystané mám dve. Jedna bola robená v súvislosti s autoimunitným ochorením štítnej žľazy – tzv. Hasmimoto a druhá bola robená u pacientov trpiacich na zápalové ochorenia čriev.


Ak vás zaujíma téma Autoimunitného protokolu, tak odporúčam FB skupinu, ktorá sa venuje tejto problematike.


V tom prípade, že máte záujem o komplexný súhrn informácií o protokole (vrátane povolených a zakázaných potravín), tak mám pre vás pripravený factsheet so všetkými informáciami, ktoré zasielam klientom v elektronickej podobe. V prípade záujmu ma neváhajte konaktovať!


Chcete vedieť, či je protokol vhodný aj pre vás? Prečítajte si môj ďalší článok, ktorý nájdete na mojom blogu pod názvom Autoimunitný protokol (AIP) - pre koho je vhodný?


Ak sa rozhodnete ísť cestou protokolu, budem vás ním rada prevádzať. V súčasnosti som ako jediná na Slovensku držiteľkou certifikátu, ktorý má oprávňuje poskytovať poradenské služby v oblasti autoimunitnho protokolu. Certifikát som získala na základe absolvovania kurzu priamo pod vedením S. Ballantyne (zakladateľka konceptu autoimunitného palea).


Chcete dostávať na váš e-mail pútavé informácie zo sveta zdravia, prípadne nápady na chutné recepty? Zapíšte sa na odber noviniek (Newsletter) - TU!







Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page