top of page

Barettov pažerák

Štatistiky hovoria, že šanca na Barettov pažerák nie je vôbec vysoká, aj keď v posledných rokoch ľudí s touto diagnózou, žiaľ pribúda. Doteraz ochorením trpeli hlavne ľudia okolo 50-tky, no teraz sa týka už aj pacientov okolo 30-40 rokov. V USA trpí na Baretov pažerák 1% populácie. Vyššia šanca na toto ochorenie je u mužov ako u žien - a to až dvojnásobne.



Čo sa týka vzťahu GERD (Gastroezofagova refluxná choroba) a Barettovho pažeráku (BP), tak pacienti s GERD majú o cca 8% vyššiu šancu k BP. Pacienti trpiaci na symptómy tzv. tichého refluxu (LPR), ktorí nemajú typické pálenie záhy, ale trápi ich kašeľ, zachrípnutie, pocit zaseknutého telesa v hrdle, či neustále oddŕhajú a tieto symptómy pretrvávajú dlhšie ako 8 týždňov majú väčšiu šancu k BP. Podľa štatistík je to okolo 10-15%.


Teraz si teda treba položiť otázku: Čo s tým? Zmeny v stravovaní dopomôžu k prevencií žalúdočného refluxu a k zahojeniu poškodených slizníc. Stravovací režim by mal eliminovať tzv. procesované jedlá a jedlá vyvolávajúce reflux. Najideálnejšia je strava zameraná na vyššie pH. Jedlá a nápoje s pH nižším ako 5 a 4 totiž aktivujú pepsín, ktorý je zodpovedný za zhoršovanie symptómov refluxu. Zabúdať by sme nemali ani na vyšší príjem vlákniny. Tá je spájaná podľa článku v časopise Food Science and Nutrition s nižším rizikom BP.



V rámci zlepšenia stavu Baretovho pažeráku treba urobiť zmeny nie len v stravovaní, ale je vhodné zaradiť do denného režimu aj cvičenie, kvalitný spánok a redukovať stres. V dnešnej dobe už vieme, že viscelárny tuk má priame prepojenie na ochorenia tráviaceho systému. Vhodnými cvičeniami zameranými na stratu hmotnosti, stabilitu a naťahovanie si vieme pomôcť, avšak tieto cvičenia treba vykonávať pravidelne a dlhodobo. Niektorí ľudia pocítili zmeny až po cca 9 mesiacoch pravidelného cvičenia.


Netreba zabúdať ani na spánok. Zlá kvalita spánku a chronický stres má priamy dopad na zvyšovanie hmotnosti a tým pádom aj zhoršenie kyslého refluxu. Kto je unavený, má väčší predpoklad k zaradeniu sacharidov do svojho jedálnička. Po čom vaša ruka siahne ak ste naozaj hladný? Po stonkovom zeleri alebo po keksíku?

Dlhodobý a neliečený kyslý reflux môže spôsobiť Baretov pažerák, ktorý sa spája s prerakoviným štádiom. Ale určite to neznamená, že každý kto trpí na reflux alebo Baretov pažerák ochorie na rakovinu. Baretov pažerák treba brať ako taký výstražný prst, aby ste spomalili a zamysleli sa nad svojim životným štýlom.


Ako výživový poradca sa orientujem prevažne na riešenie tráviacich problémov, vrátane refluxu. Klientom navrhujem stravovací režim zameraný na elimináciu symptómov refluxu s ohľadom na ich potravinové alergie a intolerancie. V prípade záujmu nahliadnite do mojich Služieb.



521 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page