Nedávno sa mi podarilo poslať do tlače moju prvotinu - receptár, ktorý je vhodný dodržiavať pri problémoch so:
SIBO-m (Syndróm bakteriálneho prerastania tenkého čreva),
IBS (Syndróm dráždivého čreva),
IBD (Zápalové ochorenie čriev - Crohnova choroba a Ulcerózna kolitída)
V 52. stranovom receptári nájdete rôzne recepty vhodné pri dodržiavní 1. - eliminačnej fázy tzv. FODMAP protokolu. Okrem pohánkových palaciniek, ktoré si môžete pripraviť na základe tohto článku tam môžete nájsť aj recept na kurkumové latté.
Ale vráťme sa späť k tým palacinkám... palacinky sú z prirodzene bezlepkových surovín a bez mlieka, sú vhodné pre všetkých, ktorí majú:
alergiu na mliečnu bielkovinu,
intoleranciu laktózy,
alergiu/intoleranciu na lepok,
intoleranciu histamínu (HIT).
Na výrobu palciniek budeme potrebovať naslednovné ingrediencie:
1 šálka mandľového mlieka,
95g bezlepkovej múky,
50g pohánkovej múky,
1 banán,
1 vajce,
1 PL citrónovej šťavy,
1 ČL bezfosfátového prášku do pečiva,
1 ČL sódy bikarbóny,
štipka soli
5 ČL kokosového oleja.
Postup je podobný ako pri klasických palacinkách:
zmiešame dokopy mandľové mlieko, citrónovú šťavu a necháme postáť cca 5 minút. Medzitým si rozmiešame múky s práškom do pečiva, sódou a soľou. Za pomoci tyčového mixéra rozmixujeme banány, vajíčka, olej a do zmesi pridáme mandľové mlieko s citrónovou šťavou.
Rozohrejeme si panvicu a robíme palacinky klasickým spôsobom. Na jednu porciu vychádza cca ¼ šálky zmesi. Olej na panvicu môžete a nemusíte pridať - závisí od toho akú panvicu používate.
Pripraviť by sme mali týmto spôsobom 12 palaciniek o veľkosti cca 5-7cm. Na jednu porciu vychádzajú 3ks palaciniek!
Dobrú chuť!
Tip na záver: v prípade HIT vynechajte citrónovú šťavu a ak vám spôsobuje problémy prášok do pečiva, tak ten môžete nahradiť sódou bikarbónou. Palacinky už síce nebudú také nadýchané, ale stále budú chutné
Ak aj vás trápia problémy s trávením, pridajte sa do FB skupiny Ochorenia tráviacej sústavy - deti a dospelí
Comments