top of page

Možné príčiny vzniku (nie len) autoimunitných ochorení

Aktualizováno: 14. 5. 2021

Autoimunitné ochorenia začínajú mať v našej spoločnosti rozsah epidémie. Porozumieť faktorom, ktoré predchádzajú vzniku ochorenia sú prvým krokom k tomu, aby sme sa im vyhli a aby sme ich lepšie pochopili.


K rozvinutiu ochorenia nikdy nedochádza len vďaka jednému faktoru, ale vždy ide o súbor faktorov. Viete aké to sú? Môže ísť o dlhodobé nevhodné stravovacie návyky, ktoré vedú k nedostatku živín v tele, príčinou vzniku môže byť aj životný štýl, príliš veľká fyzická alebo psychická záťaž, vystavovanie sa chemikáliám (či už v práci alebo bežnom živote - znečistené ovzdušie, voda, kozmetika, drogéria, lieky...). Spúšťačom vzniku ochorenia môže byť aj vírus, či baktéria (prekonaná žltačka, borelióza, H.Pylori a pod.). Všetky tieto faktory môžu viesť k vzniku prepustného čreva, resp. k črevnej dysbióze a následnému prepuknutiu autoimunitnej choroby. K vzniku ochorenia môže dôjsť aj z dôvodu dlhodobého nedostatku spánku. Chcete vedieť či spánok, ktorý dožicíte svojmu telu vám aj naozaj stačí? Môžeme to zistiť prostredníctvom testu "Kvalita spánku." Test robím s klientmi telefonicky, pričom výsledkom sú písomné odporučania odzrkadľujúce vyýsledok testu.




Pýtate sa: ,,no a čo genetika,,? Možno budete prekvapený, ale predispozícia k autoimunitným ochoreniam z pohľadu genetiky je vtedy, ak trpíte mutáciou viacerých génov naraz a podľa výskumov gény zohrávajú len 1/3 príčin vzniku ochorení. Niekde sa udáva dokonca len 10%. Genetika sama o sebe vám ochorenie nevyvolá. Vyvolajú ju až spomínané vonkajšie faktory. Niektoré z nich žiaľ ovplyvniť nevieme. Zamerajme sa teda aspoň na tie, ktoré ovplyvniť môžeme. A práve tie sú súčasťou Autoimunitného protokolu.


Ak sa rozhodnete ísť cestou protokolu, budem vás ním rada prevádzať. V súčasnosti som ako jediná na Slovensku držiteľkou certifikátu, ktorý má oprávňuje poskytovať poradenské služby v oblasti autoimunitnho protokolu. Certifikát som získala na základe absolvovania kurzu priamo pod vedením S. Ballantyne (zakladateľka konceptu autoimunitného palea).


O tom, pre koho je autoimunitný protokol vhodný si môžete prečítať v mojom článku.


V tom prípade, že nemáte čas rozvrhnúť si stravovací plán, môžete využiť moju službu, v ktorej ponúkam 2 týždňový univerzálny stravovací plán navrhnutý na základe dodržiavania princípov eliminačnej fázy AIP spolu s postupmi prípravy. Každý deň zahrňuje 4 porcie jedla. Plán môžete po dvoch týždňoch opätovne zopakovať.



Chcete dostávať na váš e-mail pútavé informácie zo sveta zdravia, prípadne nápady na chutné recepty? Zapíšte sa na odber noviniek - TU!

370 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page