Vyhledat
  • Lenka Petríková

Zázračný nápoj menom Mliečny kefír

Aktualizováno: říj 15

Mliečny kefír som spoznala niekoľko rokov dozadu a pravdupovediac, nebola som s ním hneď kamarátka. Vôbec mi nechutil! Dala som mu ale po prvej ochutnávke ešte zopár šancí a postupne som si ho zamilovala. V dnešnom príspevku by som vám rada popísala ako kefír pripraviť. Je to naozaj veľmi jednoduché. Aj vďaka kefíru môžete do tela dostať také množstvo probiotických kultúr, ktoré nenájdete v žiadnom komerčne dostupnom probiotiku.


Čo je mliečny kefír?

Ide o fermentovaný nápoj, ktorý chutí ako acidko, ale je o niečo hustejší a má určite väčšie zastúpenie zdraviu prospešných kultúr ako klasické acidko z obchodu.


Načo sa dá kefír použiť?

Mliečny kefír môžete používať ako náhradu jogurtu či mlieka. Môžete ho piť, použiť do vločiek, ale je vhodný aj do varenia a pečenia. Z kefíru sa dajú vyrábať aj ďalšie chutné pokrmy, ako napr. cottage cheese, mliečny shake, smoothie, rôzne dressingy, zmrzliny ...Keď do hotového kefíru primiešate kolagén, máte pripravenú chutnú a zdravú desiatu.


Čo potrebujete k výrobe kefíru?

Výroba kefíru je veľmi jednoduchá a cenovo nenáročná. Potrebujete len kefírové zrná, mlieko, lyžicku/sitko a zaváraninový pohár.


Čo sú kefírové zrná?

Na to, aby ste si urobili kefír potrebujete mať kefírové zrná. Pozor, tieto zrná sú úplne niečo iné ako zrná Tibi vodného kefíru, ktorým sa budem venovať niekedy nabudúce. Mliečne zrná sa neživia ako v prípade Tibi vodného kefíru cukrom, ale laktózou (mliečnym cukrom) . Kefírové zrná vyzerajú ako karfiól, sú biele a mazľavé.


Kde zohnať kefírové zrná?

Kefírové zrná sa zväčša darujú nakoľko sa samé množia. V prípade záujmu o zrná ma kontaktujte. Ak si raz zrná zoženiete a bude sa o ne starať, vydržia vám naveky.


Ako kefír pripraviť?

Kefír sa pripravuje veľmi jednoducho. Kefírové zrná dáte do zaváraninového pohára a zalejete mliekom. Necháte fermentovať na kuchynskej linke cca 24 hodín, občas premiešate. Následne kefír scedíte cez sitko. Zrná uložíte v mlieku do chladničky alebo z nich pripravíte ďalšiu várku kefíru. Scedený kefír ihneď vypite alebo ho uložte do chladičky.


Ako spoznať, či je kefír hotový?

To, ako dlho sa kefír fermentuje závisí od teploty okolitého prostredia, kvality zŕn a pomeru zŕn a mlieka. Keď uvidíte, že sa vám syrovátka (žltá tekutina) oddeľuje od mlieka, tak kefír je hotový. Syrovátku v žiadnom prípade nevylievajte! Je to vzácna tekutina nabitá vitamínmi, minerálmi a probiotickými kultúrami. Vypiť ju môžete zvlášť alebo ju len pomiešajte s kefírom, aby sa vám tekutiny spojili.


Koľko zŕn a mlieka použiť?

Pomer zŕn a mlieka závisí od teploty prostredia a kvality zŕn. Taký štandardný pomer je však 1:5 (zrná:mlieko). Potom čo zrná zalejete mliekom, kefír nechajte stáť na linke cca 24 hodín alebo dokým nevidíte, že sa vám oddeľuje syrovátka.


Aké mlieko použiť na výrobu kefíru?

Najideálnejšie je použiť mlieko surové. Ak sa však bojíte prípadných baktérií, ktoré sa v takomto mlieku môžu vyskytnúť, tak použiť môžete aj pasterizované. Vždy však kupujte plnotučné , chladené, nikdy nie krabicové, trvanlivé. Použiť sa dajú rôzne mlieka, je jedno či ide o mlieko kravské, ovčie, kozie, kokosové (tu sú však určite obmedzenia v používaní, o tom niekedy nabudúce).


Pre koho je vhodné pitie kefíru?

Keďže kefír obsahuje len minimum laktózy, resp. žiadnu laktózu (podľa toho ako dlho ho fermentujete) je vhodný aj pre ľudí s intoleranciou na laktózu. Kefír je bohatým zdrojom probiotických kultúr. V tom prípade, že pijete dostatok kefíru, nemusíte si kupovať žiadne probiotiká. To, aké probiotické kmene sú zastúpené v kefíre si môžete prečítať napr. v tejto štúdií. Pozor však, v každej várke kefíru je pomer kmeňov iný. V tom prípade, že chcete riešiť svoje zdravotné problémy za pomoci stravy a probiotík, jednou z možností sú aj probiotiká na mieru. V prípade záujmu o výrobu probiotík na mieru (pripravované sú na základe rozboru vašej stolice), ma prosím kontaktujte.


Kefír zvyšuje výkonnosť imunitného systému, zvyšuje odolnosť voči chorobám, zlepšuje trávenie a teda zabraňuje plynatosti a zápche. Je vhodnou alternatívou pre tých, ktorých trápia kvasinky, ekzémy, IBS a pod.


Čo všetko obsahuje hotový kefírový nápoj?

V kefíre sa nachádza vápnik, fosfor, vitamín B2 a B12, ale aj magnézium. Ak je kefír robený z mlieka od kráv, ktoré sa pásli vonku na slnku, tak aj vitamín D.


Na čo si dávať pri výrobe kefíru pozor?

Všetky náčinia, ktoré prídu do kontaktu s kefírom umyte v čistej vode. Neodporúčam žiadne saponáty, nakoľko zrná sú veľmi citlivé na chémiu.

Nepoužívajte kovové náčinie. Na manipuláciu so zrnami vždy používajte drevené alebo plastové náradie.


Prípravy kefíru sa nebojte, naozaj nie je nenáročný na prípravu!


V tom prípade, že si neviete predstaviť ako kefír pripraviť, odporúčam vám sledovať môj youtubový kanál, na ktorom bude čoskoro zverejnený presný videonávod.


Ako certifikovaný výživový poradca sa venujem klientom, ktorí trpia na rôzne ochorenia- či už tráviaceho systému alebo ochorenia autoimunitné. Pri liečbe týchto problémov je veľmi dôležité zaradiť do stravy aj probiotické potraviny. Ak potrebujete vedieť aké sú možnosti riešenia vášho zdravotného problému z pohľadu výživy, kontaktujte ma do správy, telefonicky alebo e-mailom.







159 zobrazení0 komentář

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše