top of page

Ako redukovať nepríjemné symptómy súvisiace s trávením?

Aktualizováno: 11. 1. 2022

Niektorí ľudia môžu mať problémy s trávením určitých druhov sacharidov. Ak aj vy trpíte na nafukovanie, hnačky, zápchu, pociťujete zvláštne pohyby v črevách, prípadne mávate pravidelne bolesti žalúdka alebo pocit žalúdka na vode, tak do tejto skupiny patríte pravdepodobne aj vy. Možno vám už dokonca bolo diagnostikované SIBO (Prerastanie baktérií v tenkom čreve) alebo IBS (Syndróm dráždivého čreva).


V jednej zo štúdií publikovanej v časopise Gastroenterology sa uvádza, že 3 zo 4 ľudí trpiacich na IBS pociťujú určité zlepšenie v symptómoch po 7 dňoch od dodržiavania diétneho protokolu zameraného na elimináciu symptómov IBS. O aký protokol ide?


Protokol pozostáva z 3 fáz. V prvej fáze sa vylúčia zo stravovacieho režimu všetky potraviny s vysokým zastúpením tzv. FODMAP sacharidov. Označenie FODMAP zahrňuje molekuly sacharidov, ktoré nedokážu niektorí ľudia rozložiť a stráviť. Hlavným zdrojom takýchto sacharidov sú napr. cibuľa, cesnak, jablká, strukoviny, med a pod. Ak neviete aké recepty sú vhodné pri dodržiavaní eliminačnej fázy protokolu, tak odporúčam receptár zostavený podľa špecifických podmienok protokolu.



Prvá (eliminačná) fáza je dočasná. Jej hlavným cieľom je zníženie symptómov do takej miery, aby ste si vedeli po prechode do 2. - tzv. zaraďovacovej fázy odsledovať reakcie tela na určité druhy sacharidov. Zaraďovanie potravín je špecifický proces, ktorý prebieha podľa určitých pravidiel. Vďaka reakciám tela viete identifikoval potraviny, ktoré vám škodia. Po identifikácií problémových potravín sa dostávate do 3-tej tzv. personalizovanej fázy, ktorú dodržiavate dlhodobo.


Na akých princípoch diéta funguje? Predstavte si váš tráviaci systém. Potrava, ktorú konzumujete prechádza jednotlivými orgánmi tráviaceho systému. Hlavným dôvodom konzumácie potravín by mala byť výživa vašich buniek, ktoré zabezpečujú výrobu energie pre fungovanie celého tela. Drvivá väčšina FODMAP sacharidov prechádza cez črevo v nezmenenej podobe, nakoľko ide o sacharidy, ktoré sú odolné voči tráveniu, resp. nie sú pre niektorých ľudí stráviteľné – napr. laktóza a fruktóza. Keď sa takýto typ sacharidu dostane do hrubého čreva, začne tam kvasiť nakoľko ho baktérie využívajú ako svoj zdroj energie. Baktérie majú potom tendenciu produkovať plyny, ktoré sa prejavujú práve tými nepríjemnými symptómami ako plynatosť, nadúvanie a kŕče. Môže sa dokonca stať, že vaše brucho vďaka tomuto procesu, ktorý v črevách prebieha zväčší svoju veľkosť. FODMAP môžu spôsobovať aj hnačky. Je to z toho dôvodu, že FODMAP sacharidy sú osmolicky aktívne, čo znamená že môžu čerpať vodu do vášho čreva a tak prispievať k hnačkám. Tým, že ,,ťahajú,, vodu do tráviaceho systému, môžu spôsobovať aj pocit ,,žalúdka na vode."


Pred zaradením FODMAP diéty považujem v prvom rade dôležitú spoluprácu lekára, a to hlavne v diagnostike. Treba vylúčiť, či netrpíte na iné, vážnejšie ochorenia ako je napr. rakovina, zápalové ochorenie čriev – tzv. IBD (napr. Crohnova choroba alebo Ulceratívna kolitída), prípadne treba vylúčiť celiakiu.





Nápomocná je aj spolupráca s výživovým poradcom, ktorý sa tejto problematike venuje. Len on vám totiž vie poradiť čo robiť, ak sa vyskytnú počas dodržiavania diéty problémy. Z mojich skúseností viem, že klienti môžu dočasne trpieť na zápchu, zaraďujú do jedálnička príliš veľa polotovarov, ale aj nevhodné potraviny. Neuvedomujú si, že aj niektoré doplnky výživy (hlavne probiotiká) môžu situáciu zhoršovať. Klientom radím aj v tom, ako majú zvládnuť skĺbiť dovolenku a diétu, aké jedlo si vyberať v reštaurácií, prípadne čo robiť ak je klientka s potvrdeným SIBO-m tehotná alebo kojí. Veľmi často pracujem s klientmi, ktorí okrem SIBA trpia aj na zníženú funkciu trehalázy či histamínovú intoleranciu.


Recepty v rámci diéty sú veľmi špecifické, čo sa gramáže a použitých potravín týka. Jedlá sa však dajú pripraviť rýchlo a hlavne chutne. Pripraviť si môžete napr. zeleninové cestovinky s mletým mäsom.



Ak potrebujete vypracovať jedálniček na mieru (s ohľadom na vaše alergie, intolerancie), prípadne máte záujem o vzorový 2 týždňový stravovací režim navrhnutý v súlade s 1. fázou FODMAP diéty, neváhajte ma kontaktovať. V prípade záujmu o viac informácií, odporúčam nahliadnuť do mojich služieb.


Zaujímavé informácie ohľadom riešenia problematiky SIBA alebo IBS môžete nájsť vo facebookovej skupine Ochorenia tráviacej sústavy deti a dospelí - reflux, UC, SIBO, HIT.


1 786 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page