top of page

Všetko čo potrebujete vedieť o gastroezofageálnom refluxe!

Aktualizováno: 11. 1. 2022


GERD (z ang. originálu Gastro Esophageal Reflux Disease), resp. gastroesophageálna refluxná choroba je chronické ochorenie spôsobené opakovaným návratom obsahu žalúdka s natrávenou potravou alebo iba žalúdočných štiav s kyselinou do pažeráka. Môže spôsobovať symptómy, akými je napr. pálenie záhy, bolesť brucha, kyslá chuť v ústach, vracanie, regurgitácia, pocit suchosti v krku, pocit zaseknutého telesa v hrdle, zabiehanie jedla či tlak na hrudníku.


Naproti tomu, menej popísaný LPR (z ang. originálu Laryngopharyngeal Reflux ), resp. laryngofaryngeálny reflux je ochorenie, pri ktorom sa kyslý obsah žalúdka, resp. priamo pepsín (enzým vznikajúci bunkami žalúdočnej sliznice) dostáva až do oblasti hltana, hrtana a pľúc. Medzi hlavné symptómy patrí napr. oddŕhanie, kašeľ, časté zápaly priedušiek či pľúc, symptómy podobné astme, bolesť uší, bolesť hrdla, zachrípnutie, laryngitída, či zápaly prínosových dutín.


Ako môže reflux spôsobovať všetky tieto symptómy?

To, v akom stave máme naše trávenie má veľký dopad na fungovanie celého nášho tela. V tom prípade, že nemáme v poriadku trávenie, nemáme pravdepodobne v poriadku ani náš mikrobióm. Premnožené patogénne baktérie v našom trávení môžu spôsobovať problémy psychického charakteru. Mikrobióm môže byť dokonca základom vzniku porúch, akými je ADHD, dyslexia, disperzia a pod. O tom, čo všetko môže ovplyvňovať naše trávenie popíšem raz v špeciálnom článku.


Teraz sa však venujme symptómom refluxu, medzi ktoré patrí napr.:

  • bolesť na hrudi, ktorá sa objavuje z toho dôvodu, že žalúdkové šťavy sa dostávajú do pažeráka – je to klasický prejav refluxu. Bolesť môže byť aj dlhodobá alebo intentzívnejšia. Veľa ľudí si môže zamieňať bolesť na hrudníku s infarktom. Nikdy neignorujte bolesť na hrudníku, hlavne ak je intenzívnejšia pri cvičení,

  • bolesť prejavujúca sa keď oddychujete - žalúdočná kyselina by mala ostať v žalúdku, ak však vychádza do oblasti pažeráka, tak môže hlavne počas oddychu v polohe ležmo spôsobovať pálenie záhy. Ak stojíte rovno, gravitácia pomáha jedlu ostať v žalúdku. Z tohto dôvod u sa odporúča vyvýšiť vrchnú časť postele a pred spaním nejesť,

  • pachuť v ústach – občas sa kyselina zo žalúdka dostane do hrdla, kde môže zanechať nepríjemnú chuť,

  • pocit cudzieho telesa v hrdle, prípadne zabehnutie potravy,

  • zachrípnutie – ak vám preskakuje hlas, môže to byť prejavom tichého (LPR) refluxu,

  • bolesť hrdla – môže byť spôsobená problémami s trávením. Hlavne v tom prípade, ak hrdlo bolí po konzumácií jedla, resp. ak je táto bolesť chronická,

  • kašeľ – chronický kašeľ alebo dýchavica môžu byť spôsobené refluxom, pretože pepsín sa môže dostať aj do dýchacích ciest,

  • slintanie – vzniká ako následok toho, že vaše telo sa snaží ,,vyčistiť,, pažerák,

  • návrat potravy do úst,

  • svrbenie očí (v tom prípade, že nie ste alergik),

  • bolesť uší atď.


Pri podozrení na reflux je potrebná konzultácia s lekárom!

Ak vám lekár diagnostikuje reflux, predpíše pravdepodobne aj medikamentóznu liečbu. Tá je naozaj v niektorých prípadoch nevyhnutná. Z dlhodobého pohľadu však lieky neriešia hlavnú príčinu vzniku refluxu, ktorá môže byť u každého iná. O možných príčinách vzniku GERD/LPR si môžete prečítať v článku ”Možné príčiny vzniku žaldúdočného refluxu”.


Vráťme sa však späť k liečbe. V súčasnosti je liečba možná cez tzv. antacidá, ktoré neutralizujú žalúdočné kyseliny a tým pádom nedochádza pri refluxe k poškodeniu slizníc. Ďalej sú na trhu tzv. H2 blokátory, ktoré sú vhodné na stredne ťažké symptómy. Asi najčastejšie predpisovanou skupinou liečiv sú inhibítory protónovej pumpy (tzv. PPI), ktoré spolu s H2 blokátormi zabraňujú produkcií kyselín v žalúdku. Tie však môžu spôsobovať premnoženie baktérií alebo nedostatok určitých živín v tele a môžu viesť napr. k malabsorbcií – nedostatočnému vstrebávaniu živín.


Ak má váš lekár trošku viac času, tak vám isto povie o tom, aby ste sa vyhýbali jedlám, ktoré vo všeobecnosti zhoršujú reflux. Ide o potraviny, ktoré oslabujú dolný pažerákový zvierač a tým dovoľujú žalúdočnému obsahu dostať sa až do pažeráka - kde spôsobuje napr. pálenie. Medzi takéto potraviny patria napr. rajčiny, citrusy, mliečne výrobky, kofeín, určité koreniny, fastfoodový typ jedál a alkohol. Isté však je, že zhoršenie symptómov GERD/LPR môže spôsobiť tehotenstvo, nadváha, hiátova hernia a fajčenie.


Zmena diéty a režimových opatrení je základom liečby refluxu!

Z mojich skúseností a zo skúseností mojich klientov môžem potvrdiť, že užívanie liekov a vylúčenie všeobecne problémových potravín v drvivej väčšine prípadov nestačí. Nehovoriac o tom, že niektorým klientom lieky dokonca spôsobujú zhoršenie symptómov. Zamerať sa treba aj na elimináciu potravín, ktoré podporujú aktiváciu pepsínu, ktorý sa v prípade LPR ,,prediera,, pažeráka, hrdla, nosa, uší či dýchacích ciest. V tom prípade, že trptíe ešte aj ďalšie potravinové alergie/intolerancie (vrtátane HIT), tak vyskladanie jedálničku je veľmi náročné, ale nie nemožné.


O tom, aké diétne chyby možno aj nevedomky robíte vo vašom jedálničku, môžeme zistiť v rámci konzultácie. Ak nemáte nápady na to, čo pripraviť na raňajky či desiatu keď trpíte na reflux, môžete vyskúšať napr. ovsené cookies.


Aká diéta je vhodná pre vaše konkrétne problémy, resp. problémy vašich detí sa môžeme porozprávať v rámci konzultácie. Svojim klientom ponúkam analýzu jedálnička, poradenstvo v oblasti doplnkov výživy či pomoc s nadstavením vhodných probiotík.


Viac informácií o službách v rámci pomoci riešenia symtómov s refluxom si môžete prečítať TU.


V prípade otázok k problematike refluxu, odporúčam pridať sa do facebookovej skupiny Ochorenia tráviacej sústavy deti a dospelí - reflux, UC, SIBO, HIT.


Chcete dostávať na váš e-mail pútavé informácie zo sveta zdravia, prípadne nápady na chutné recepty? Zapíšte sa na odber noviniek - TU!



5 874 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page