top of page

Tekvicový koláčik s bobuľovým ovocím (vhodný pri HIT, bez lepku a mlieka)

Obrázek autora: Lenka PetríkováLenka Petríková

Aktualizováno: 11. 1. 2022


Sezóna tekvice sa nám pomaly blíži ku koncu, ale ešte to stále stíham...spísať vám receptík na koláč z tekvice, ktorý si môžu dopriať aj ľudia s celiakiou a tí, ktorí trpia alergiou na mliečnu bielkovinu.


Skúšali ste niekedy použiť tekvicu ako základ na koláč?




Znie to zvláštne, zelenina do koláču...ale výsledok stojí za to! Kombinácia sladkého banánu, oranžovej tekvice a orieškov je pastvou nie len pre oči, ale hlavne pre naše chuťové bunky! Do koláču naozaj netreba žiadny pridaný cukor, sladký je vďaka banánom.


Recept je vhodný pre ľudí, ktorí z rôznych dôvodov nekonzumujú:

  • lepok,

  • laktózu,

  • mliečnu bielkovinu.

Ak aj vy trpíte na nejakú z týchto alergií/intolerancií, tak určite vyskúajte aj Palacinky z dvoch ingrediencií.


Na prípravu koláčiku budeme potrebovať:

  • 1 menšiu hokaido tekvicu,

  • 2 menšie mäkkšie banány,

  • 2 vajíčka (ideálne z domáceho chovu),

  • 1 PL ghee masla,

  • hrsť orechov (ja som použila mandle, ktoré som si večer predtým namočila do vody),

  • hrsť bobuľového ovocia (použila som maliny),

  • na dochutenie: karob, škoricu alebo vanilku.



Postup je nasledovný:

hokaido tekvicu si ošúpeme, nakrájame na čo najmenšie kocky a dáme variť. Rúru si rozohrjeme na 150st.



Keď sa nám tekvica dovarí, vodu scedíme, tekvicu schladíme v studenej vode a rozmixujeme tyčovým mixérom. Do zmesi pridáme ošúpané banány, vajíčka a koreniny ako napríklad škoricu. Ešte raz poriadne rozmixujeme a vylejme na plech alebo pekáč, ktorý sme vystlali papierom na pečenie.



Do cesta pozapichujeme orechy a bobuľové ovocie.


Pečieme cca 45 minút, až 1 hodinu. Po dopečení necháme poriadne vychladnúť. Následne narežeme na menšie kúsky a podávame.

Ak milujete sladšie koláčiky, tak koláč môžete po dopečení poliať javorovým sirupom.


Tip na záver:

  • v tom prípade, že dodržujete eliminačnú fázu autoimunitného palea, tak do cesta použite len žĺtka a orechy môžete nahradiť kokosom,

  • koláčik je vhodný aj pri histamínovej intolerancií – v tom prípade však použite zelenší banán a dávajte pozor na dochucovadlá, akými je napríklad často problematická škorica či vanilka. Koláč vynikajúco chutí aj bez týchto korenín,

  • ak nemáme čas alebo neradi šúpete tekvicu, tak v obchode sa dá kúpiť už zmrazená očistená a nakrájaná hokaido tekvica,

  • recept obsahuje vajíčka a orechy. Ak ste na ne alergickí, tak vyskúšajte radšej jeden z mojich receptov bez vajíčok a orechov, akými je napríklad Tapiokový puding či gumové medvedíky


Doba prípravy (aj s pečením): 90 minút


Ak aj vy trpíte na autoimunitné ochorenie, prípadne máte syndróm prepustného čreva (ZIPS), tak vám odporúčam prečítať jeden z článkov na mojom blogu, ktoré sa venujú aj tejto problematike.



Comments


bottom of page