Sezóna tekvice sa nám pomaly blíži ku koncu, ale ešte to stále stíham...spísať vám receptík na koláč z tekvice, ktorý si môžu dopriať aj ľudia s celiakiou a tí, ktorí trpia alergiou na mliečnu bielkovinu.
Skúšali ste niekedy použiť tekvicu ako základ na koláč?

Znie to zvláštne, zelenina do koláču...ale výsledok stojí za to! Kombinácia sladkého banánu, oranžovej tekvice a orieškov je pastvou nie len pre oči, ale hlavne pre naše chuťové bunky! Do koláču naozaj netreba žiadny pridaný cukor, sladký je vďaka banánom.
Recept je vhodný pre ľudí, ktorí z rôznych dôvodov nekonzumujú:
lepok,
laktózu,
mliečnu bielkovinu.
Ak aj vy trpíte na nejakú z týchto alergií/intolerancií, tak určite vyskúajte aj Palacinky z dvoch ingrediencií.
Na prípravu koláčiku budeme potrebovať:
1 menšiu hokaido tekvicu,
2 menšie mäkkšie banány,
2 vajíčka (ideálne z domáceho chovu),
1 PL ghee masla,
hrsť orechov (ja som použila mandle, ktoré som si večer predtým namočila do vody),
hrsť bobuľového ovocia (použila som maliny),
na dochutenie: karob, škoricu alebo vanilku.

Postup je nasledovný:
hokaido tekvicu si ošúpeme, nakrájame na čo najmenšie kocky a dáme variť. Rúru si rozohrjeme na 150st.

Keď sa nám tekvica dovarí, vodu scedíme, tekvicu schladíme v studenej vode a rozmixujeme tyčovým mixérom. Do zmesi pridáme ošúpané banány, vajíčka a koreniny ako napríklad škoricu. Ešte raz poriadne rozmixujeme a vylejme na plech alebo pekáč, ktorý sme vystlali papierom na pečenie.

Do cesta pozapichujeme orechy a bobuľové ovocie.

Pečieme cca 45 minút, až 1 hodinu. Po dopečení necháme poriadne vychladnúť. Následne narežeme na menšie kúsky a podávame.
Ak milujete sladšie koláčiky, tak koláč môžete po dopečení poliať javorovým sirupom.

Tip na záver:
v tom prípade, že dodržujete eliminačnú fázu autoimunitného palea, tak do cesta použite len žĺtka a orechy môžete nahradiť kokosom,
koláčik je vhodný aj pri histamínovej intolerancií – v tom prípade však použite zelenší banán a dávajte pozor na dochucovadlá, akými je napríklad často problematická škorica či vanilka. Koláč vynikajúco chutí aj bez týchto korenín,
ak nemáme čas alebo neradi šúpete tekvicu, tak v obchode sa dá kúpiť už zmrazená očistená a nakrájaná hokaido tekvica,
recept obsahuje vajíčka a orechy. Ak ste na ne alergickí, tak vyskúšajte radšej jeden z mojich receptov bez vajíčok a orechov, akými je napríklad Tapiokový puding či gumové medvedíky
Doba prípravy (aj s pečením): 90 minút
Ak aj vy trpíte na autoimunitné ochorenie, prípadne máte syndróm prepustného čreva (ZIPS), tak vám odporúčam prečítať jeden z článkov na mojom blogu, ktoré sa venujú aj tejto problematike.
Comments