top of page

Stojí črevná dysbióza a priepustnosť čreva za chronickými ochoreniami?

Aktualizováno: 19. 12. 2021

Jednou z možností vzniku chronických ochorení je črevná dysbióza a priepustnosť čreva. Ako sa ale črevo stane priepustným? To vám skúsim objasniť v nasledovnom článku.


Každý z nás má v tráviacom systéme od 500 - 1000 rôznych mikróbov, z celkového počtu 35 000 typických pre človeka. Každý z týchto mikroorganizmov žije na inom mieste v tele, pričom v čreve sa nachádza ich najvyššie zastúpenie. Odhaduje sa, že v našom trávení žije až 9x viac mikroorganizmov ako je celkové množstvo buniek v našom tele!


Pod pojmom črevná dysbióza si môžeme predstaviť nerovnováhu medzi patogénnymi (zlými) a esenciálnymi (dobrými) baktériami v našom čreve. Ide o akúsi abnormalitu v našom mikrobióme.


Nerovnováha môže mať viacero podôb:

  • máme prebytok určitých baktérií,

  • máme nedostatok určitých baktérií

  • baktérie sú na mieste, kde by sa vyskytovať nemali.

V podstate je jedno, na ktorú z týchto nerovnováh trpíte, pretože výsledok je ten istý – negatívny dopad na vaše trávenie, imunitný systém a celkové vaše zdravie. Najčastejšou formou črevnej dysbiózy je tzv. SIBO (Small Intestinal Bacterial Overgrowth – Syndróm Bakteriálneho Prerastania Čreva).


Ak si chcete prečítať viac k tématike SIBO a možnosti eliminácie symptómov klikajte na ostatné články na mojom blogu venujúce sa tejto téme.


Črevná dysbióza môže viesť k zvýšenej priepustnosti čreva. Prepustné črevo vznikne vtedy, ak sú bunky na sliznici čreva (tzv. enterocyty) zničené a namiesto nich ostanú len diery, cez ktoré sa dostávajú do obehu látky, ktoré tam nepatria. Týmito látkami môžu byť baktérie alebo nestrávené bielkoviny. Tým, že sa do obehu dostanú látky, ktoré tam nepatria, tak naše telo začne na ne prehnane reagovať (najčastejšie sa prejavia najprv rôzne alergie a intolerancie , akými je napríklad laktózovoá či histamínová intolerenacia, prípadne atopický ekzém). Dôvodom vzniku prepustného čreva môže byť strava, životný štýl, lieky (antibiotiká, lieky na potláčanie bolesti, kortikoidy), stres a iné.


Priepustné črevo môžeme zahojiť! Vyžaduje si to však čas a zmenu životného štýlu – t.j. zmenu stravovacích návykov, kvalitný spánok, psychickú pohodu a v neposlednej rade zaradenie vhodných probiotík či iných doplnkov výživy. Tie treba vyberať podľa toho, aké symptómy a ochorenia máme. Existuje aj možnosť výroby probiotík na mieru. Ide o probiotiká, ktoré vám vyrobia na základe rozboru vašej stolice. Viac informácií môžete získať priamo u mňa.


Na záver by som dodala, že črevná dysbióza bola potvrdená u pacientov, ktorí trpia na autoimunitné ochorenia. Z tohto dôvodu považujem za podstatné zamerať sa najmä na zmenu životného štýlu (napr. Autoimunitným protokolom) a nastolenie správnej črevnej rovnováhy vďaka vhodne zvoleným probiotikám.




681 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page