top of page

Batátové ovocno - ricottové guľky (bezlepkové)

Aktualizováno: 17. 9. 2021

Veľa ľudí s ochorením tráviacej sústavy má problém s toleranciou solanínovej zeleniny, medzi ktorú patria aj klasické zemiaky. Keď aj vy patríte medzi týchto "šťastlivcov" tak tento recept si obľúbite. V podstate ide o recept veľmi podobný klasickým zemiakovým guľkám. Verím, že ho vyskúšate a bude mať taký úspech, aký mal u nás.


V tom prípade, že trpíte na autoimunitné ochorenie alebo máte symptómy tzv. prepustného čreva, batáty sú pre vás určite vhodnejšou alternatívou. Neobsahujú totiž toxín saponín (glykoalkaloid), ktorý podporuje vznik prepustného čreva. O tom, aké sú možné príčiny vzniku autoimunitných ochorení si môžete prečítať v tomto článku.


Guľky sú náročnejšie na časovú prípravu, takže ich odporúčam podávať na desiatu, či obed. Nakoľko je v recepte použitá bezlepková múka, vhodné sú aj pre celiatikov, resp. pre ľudí, ktorí netolerujú lepok.


Náplň a posýpku si môžete zvoliť podľa tolerancie. Plnka môže byť ovocná, posýpka orechová. Namiesto posýpky môžete použiť aj javorový sirup. Buďte kreatívny a hlavne nech vám chutí!



Čo budete na guľky potrebovať a ako si ich pripraviť?

Na 2 porcie budeme potrebovať:

  • 2 vajíčka,

  • 1 stredne veľký batát (cca 330g),

  • 270g bezlepkovej múky (ja som použila zmes ovsenej - 55g, pšenovej - 60g, bielej ryžovej – 55g a ryžovej celozrnnej 105g,

  • 1 sladké jabĺčko (prípadne iné vhodné ovocie),

  • 4 plné PL ricotty, soľ a

  • 1ČL cukru (môžete vynechať).

Na plnku som použila ricottu, môžete ju však nahradiť lučinou alebo tvarohom.


Postup:

batát si uvaríme aj so šupkou. Trvá to cca 35 min. Keď je batát uvarený, zlejeme prebytočnú vodu a necháme vychladnúť. Následne ho ošúpeme a nakrájame na strúhadle.

K nastrúhanému batátu pridáme 2 vajíčka, múku, soľ a cukor. Z hmoty si vypracujeme tuhšie cesto. Ak sa nám cesto príliš lepí, tak pridáme viac múky. Každá bezlepková múka sa chová inak a teda aj gramáže si musíme prispôsobiť podľa konkrétneho druhu múky. S bezlepkovými múkami sa pracuje úplne inak ako s múkami obsahujúcimi lepok.


Plnku si pripravíme veľmi jednoducho: zmiešame nastrúhané jablko s ricottou.


Do hrnca si nalejeme vodu a necháme zovrieť. Medzitým, ako sa nám voda zahrieva, pripravíme si guľky z batátovej zmesi. Guľky plníme pripravenou plnkou. Keď nám voda začne vrieť, trošku stíšime plameň a pomaly vkladáme do vody pripravené guľky. Keď guľky vyplávajú na povrch, necháme ešte povariť ďalších 5 mín.


Zvyškom plnky, ktorá nám ostane, ozdobíme tanier.


DOBRÚ CHUŤ!





Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page