Tento šalát mi prvýkrát pripravila moja kamarátka, ktorá je naozaj zaťažená na tútú zväčša nie veľmi obľúbenú zeleninu, cviklu. Ja som si ho trošku vylepšila a teraz ho ponúkam aj vám.
Ak aj vy milujete cviklu, vyskúšajte tradičnú litovskú polievku, ktorá chutí najlepšie studená a preto ju odporúčam hlavne počas teplejších letných dní. A ak vyslovíte bezchybne jej názov, tak mi dajte vedieť :)
V tom prípade, že vám nevadí zemitá chuť cvikle, tak si ju môžete vychutnať aj v podobe zdravého probiotického nápoja z 3 ingrediencií, ktoré máte určite doma.
![](https://static.wixstatic.com/media/8ed562_338e7a8d7e294061818157e44f77f991~mv2.jpg/v1/fill/w_980,h_735,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/8ed562_338e7a8d7e294061818157e44f77f991~mv2.jpg)
Ale naspäť k pôvodnému receptu. Na tento šalát budeme potrebovať:
pečenú cviklu,
balkánsky syr Feta,
slaninu
pór,
slnečnicové semiačka,
citrón,
petržlenovú vňať,
sušená bazalka,
lahôdkové droždie,
med.
![](https://static.wixstatic.com/media/8ed562_4eb05f92e7494264b86b6f37701a7b2a~mv2.jpg/v1/fill/w_980,h_762,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/8ed562_4eb05f92e7494264b86b6f37701a7b2a~mv2.jpg)
Príprava je trošku náročnejšia ako pri klasických zeleninových šalátoch, preto si vyhraďte na jeho prípravu viac času.
Rúru si rozohrejeme na 180°C a dáme do nej piecť cviklu na cca 40 minút. Cviklu môžeme v pekáči trošku podliať vodou a zakryť alobalom, aby sa nám pekne prepiekla.
Kým sa nám cvikla pečie, pripravíme si ostatné suroviny: syr si nastrúhame na hrubom strúhadle, slaninu nakrájame na kocky a pórik na kolečká. Citrón odšťavíme, petržlenovú vňať nakrájame na jemno.
Na panvici si opečieme slaninku a pridáme pórik, restujeme do zlatova. Slaninku aj pórik odložíme bokom do misy a na masti, ktorá ostala na panvici po vypečený orestujeme semiačka. Semiačka následne pridáme do misy.
Potom čo sa nám cvikla upečie do mäkka, tak ju ošúpeme a nastrúhame na hrubo. Pridáme syr, slaninku s pórikom, slnečnicové semiačka, bazalku, slnečnicové semiačka, citrónovú šťavu, petržlenovú vňať, lahôdkové droždie a med.
![](https://static.wixstatic.com/media/8ed562_0b098421e70a484299fa727a25aa624b~mv2.jpg/v1/fill/w_980,h_735,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/8ed562_0b098421e70a484299fa727a25aa624b~mv2.jpg)
A mňamka je hotová! Dobrú chuť!
Ak vás zaujímajú zdravé a netradičné recpety, tak sa prihláste na odber Newslettra alebo dajte LIKE na moju FB stránku Lenka Petríková - Výživou ku zdraviu
Comments