Pečený cviklový šalát

Tento šalát mi prvýkrát pripravila moja kamarátka, ktorá je naozaj zaťažená na tútú zväčša nie veľmi obľúbenú zeleninu, cviklu. Ja som si ho trošku vylepšila a teraz ho ponúkam aj vám.


Ak aj vy milujete cviklu, vyskúšajte tradičnú litovskú polievku, ktorá chutí najlepšie studená a preto ju odporúčam hlavne počas teplejších letných dní. A ak vyslovíte bezchybne jej názov, tak mi dajte vedieť :)


V tom prípade, že vám nevadí zemitá chuť cvikle, tak si ju môžete vychutnať aj v podobe zdravého probiotického nápoja z 3 ingrediencií, ktoré máte určite doma.


Ale naspäť k pôvodnému receptu. Na tento šalát budeme potrebovať:

  • pečenú cviklu,

  • balkánsky syr Feta,

  • slaninu

  • pór,

  • slnečnicové semiačka,

  • citrón,

  • petržlenovú vňať,

  • sušená bazalka,

  • lahôdkové droždie,

  • med.


Príprava je trošku náročnejšia ako pri klasických zeleninových šalátoch, preto si vyhraďte na jeho prípravu viac času.

Rúru si rozohrejeme na 180°C a dáme do nej piecť cviklu na cca 40 minút. Cviklu môžeme v pekáči trošku podliať vodou a zakryť alobalom, aby sa nám pekne prepiekla.

Kým sa nám cvikla pečie, pripravíme si ostatné suroviny: syr si nastrúhame na hrubom strúhadle, slaninu nakrájame na kocky a pórik na kolečká. Citrón odšťavíme, petržlenovú vňať nakrájame na jemno.

Na panvici si opečieme slaninku a pridáme pórik, restujeme do zlatova. Slaninku aj pórik odložíme bokom do misy a na masti, ktorá ostala na panvici po vypečený orestujeme semiačka. Semiačka následne pridáme do misy.

Potom čo sa nám cvikla upečie do mäkka, tak ju ošúpeme a nastrúhame na hrubo. Pridáme syr, slaninku s pórikom, slnečnicové semiačka, bazalku, slnečnicové semiačka, citrónovú šťavu, petržlenovú vňať, lahôdkové droždie a med.



A mňamka je hotová! Dobrú chuť!


Ak vás zaujímajú zdravé a netradičné recpety, tak sa prihláste na odber Newslettra alebo dajte LIKE na moju FB stránku Lenka Petríková - Výživou ku zdraviu





163 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše