top of page

Pečený cviklový šalát

Tento šalát mi prvýkrát pripravila moja kamarátka, ktorá je naozaj zaťažená na tútú zväčša nie veľmi obľúbenú zeleninu, cviklu. Ja som si ho trošku vylepšila a teraz ho ponúkam aj vám.


Ak aj vy milujete cviklu, vyskúšajte tradičnú litovskú polievku, ktorá chutí najlepšie studená a preto ju odporúčam hlavne počas teplejších letných dní. A ak vyslovíte bezchybne jej názov, tak mi dajte vedieť :)


V tom prípade, že vám nevadí zemitá chuť cvikle, tak si ju môžete vychutnať aj v podobe zdravého probiotického nápoja z 3 ingrediencií, ktoré máte určite doma.


Ale naspäť k pôvodnému receptu. Na tento šalát budeme potrebovať:

  • pečenú cviklu,

  • balkánsky syr Feta,

  • slaninu

  • pór,

  • slnečnicové semiačka,

  • citrón,

  • petržlenovú vňať,

  • sušená bazalka,

  • lahôdkové droždie,

  • med.


Príprava je trošku náročnejšia ako pri klasických zeleninových šalátoch, preto si vyhraďte na jeho prípravu viac času.

Rúru si rozohrejeme na 180°C a dáme do nej piecť cviklu na cca 40 minút. Cviklu môžeme v pekáči trošku podliať vodou a zakryť alobalom, aby sa nám pekne prepiekla.

Kým sa nám cvikla pečie, pripravíme si ostatné suroviny: syr si nastrúhame na hrubom strúhadle, slaninu nakrájame na kocky a pórik na kolečká. Citrón odšťavíme, petržlenovú vňať nakrájame na jemno.

Na panvici si opečieme slaninku a pridáme pórik, restujeme do zlatova. Slaninku aj pórik odložíme bokom do misy a na masti, ktorá ostala na panvici po vypečený orestujeme semiačka. Semiačka následne pridáme do misy.

Potom čo sa nám cvikla upečie do mäkka, tak ju ošúpeme a nastrúhame na hrubo. Pridáme syr, slaninku s pórikom, slnečnicové semiačka, bazalku, slnečnicové semiačka, citrónovú šťavu, petržlenovú vňať, lahôdkové droždie a med.



A mňamka je hotová! Dobrú chuť!


Ak vás zaujímajú zdravé a netradičné recpety, tak sa prihláste na odber Newslettra alebo dajte LIKE na moju FB stránku Lenka Petríková - Výživou ku zdraviu





298 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page