top of page

Zdravý nápoj z 3 ingrediencií - cviklový kvas

Aktualizováno: 15. 10. 2021


V rámci liečby autoimunitných ochorení, kožných a tráviacich problémov vidím ako jednu z najdôležitejších aspektov úpravu mikrobiómu, a to aj za pomoci probiotických nápojov. Ak aj vás zaujímajú fermentované nápoje, vyskúšajte recept na mliečny kefír či na cviklový kvas.


Čo je cviklový kvas?

Cviklový kvas vzniká následkom fermentácie baktérií Lactobacillus, ktoré dávajú nápoju zvláštnu chuť. Tak ako aj u iných probiotických nápojov, tak aj pri cviklovom kvase platí, že je plný rôznych pre naše telo prospešných baktérií a jeho výroba je cenovo a časovo nenáročná.


Čo všetko potrebujeme k výrobe kvasu?

Potrebujeme len tri ingrediencie:

  • filtrovanú vodu - ak nemáte filter na vodu, vodu prevarte

  • cviklu (ideálne domácu),

  • kvalitnú soľ (keltskú alebo himalájsku)

a čistý (sterilizovaný) zaváraninový pohár


V tom prípade, že si chcete kvas obzvlášniť, môžete doňho pridať čerstvý kôpor, bobkový list, cesnak, cibuľu, zázvor alebo kurkumu.


Ako kvas pripraviť?

Privedieme k varu cca 4dcl vody, odstavíme zo sporáka a pridáme cca 1/2ČL soli. Vodu necháme následne vychladnúť na izbovú teplotu. Cviklu nakrájame na kocky, nasypeme do pohára a zalejeme slanou vodou. Poriadne uzavrieme čistým viečkom a necháme fermentovať.




Ako dlho fermentovať cviklu?

To závisí od teploty okolitého prostredia, zväčša od 5-10dní. Počas veľmi teplých dní postačia aj 3. Pohár s naloženou cviklou držíme pri izbovej teplote a na tmavom mieste bez prístupu svetla. To, že cvikla fermentuje spoznáme podľa toho, že sa v pohári tvoria bublinky.





Ako má vyzerať hotový kvas?

Hotový kvas má mať krásnu ružovo červenú farbu. V tom prípade, že kvas chytil pleseň, tak ju len opatrne odstránime za pomocou lyžičky.




Čo treba urobiť keď je kvas hotový?

Hotový kvas môžeme zliať cez plastové sitko a uložiť do chladničky v čistom pohári, kde vám vydrží veľmi dlho. Cviklu, ktorá nám ostala z fermentácie môžete opäť zaliať slanou vodou a nechať fermentovať rovnakým spôsobom ako tú predtým.


Ako chutí hotový kvas?

Cviklový kvas má veľmi špecifickú chuť, na ktorú si treba zvyknúť. V tom prípade, že vám kvas nechutí, zamiešajte ho do iného nápoja, v ktorom sa stratí jeho zemitá chuť. Môžete ho pridať napríklad do pohára s vodou ochuteného citrónom alebo pomarančom. Uvidíte, že časom si na jeho chuť zvyknete.


Pre koho je vhodné pitie kvasu?

Cviklový kvas je vhodný pre ľudí, ktorý majú problémy s pečeňou, nakoľko podporuje jej detoxikáciu. Pitie kvasu napomáha ale aj všetkým s tráviacimi či kožnými problémami. Prostredníctvom širokého spektra baktérií pomáha podporovať imunitu a odporúča sa teda piť aj v rámci podpory imunity u ľudí trpiacich na Covid-19. Kvas má aj antikarcinogénne a antimutagénne vlastnosti.


Koľko kvasu piť?

Ideálne je začínať na malej dávke a tú postupne navyšovať až na niekoľko lyžíc za deň.


Pitie fermentovaných nápojov môže u citlivých jedincov zo začiatku spôsobovať nepríjemné symptómy - nadúvanie, hnačky, bolesti hlavy a pod. Z tohto dôvodu odporúčam zaraďovať fermenty veľmi pomaly a v malých dávkach.


V tom prípade, že aj vy sa trápite autoimunitnými, tráviacimi alebo kožnými ochoreniami, tak ma kontaktujte a spolu sa môžeme pokúsiť o zlepšenie kvality vášho života bez nepríjemných symptómov, ktoré spomínané choroby sprevádzajú.











Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page