top of page

Črevený mikrobióm – čo to vlastne je?

Aktualizováno: 27. 11. 2021


V dnešnej dobe prebieha množstvo výskumov ohľadom črevného mikrobiómu. Skúma sa, do akej miery mikrobióm ovplyvňuje vznik chronických ochorení, ako ovplyvňuje náš mozog, myslenie, stav našej kože.... Pre mňa je už teraz veľmi zaujímavé sledovať, kam sa výskumy v tomto smere uberajú a aké majú výsledky.


Už dnes vieme potvrdiť, že zloženie mikrobiómu ovplyvňuje najmä naša strava (rozmanitosť, ale aj kvalita), životné prostredie (kozmetika a drogéria, ktorú používame, lieky, vodu ktorú pijeme) a v neposlednom rade určite aj stres.


Čo však znamená termín črevný mikrobióm? Začala by som od toho najmenšieho a najzákladnejšieho článku – mikroorganizmu.

Mikroorganizmus (mikrób) je mikroskopický organizmus (vírus, baktéria, huba). Súbor týchto mikroorganizmov v určitej časti tela (napr. tráviaceho systému človeka) nazývame mikrobiota. O mikróboch majú ľudia tendenciu tvrdiť, že v negatívnom smere ovplyvňujú naše zdravie. Nie je to však pravda. Niektoré z nich vedia byť veľmi nápomocné - pomáhajú pri trávení jedla alebo v produkcií určitých druhov vitamínov.

Súbor mikróbov nazývame mikrobióm. Mikrobióm každého jedného z nás je jedinečný. O mikrobióm je potrebné sa starať. Treba zabezpečovať jeho kvalitu - rôznorodosť (prostredníctvom probiotík), ale aj kvantitu - je potrebné ho ,,kŕmiť,, (prostredníctvom prebiotík). Probiotiká a prebiotiká sú teda dva rozdielne pojmy.

Probiotiká sú živé organizmy, ktoré osídľujú určité miesto, napr. tráviaci systém človeka. Prirodzene sa nachádzajú v niektorých druhoch potravín (napr. v jogurtoch, nakladanej kapuste, cviklovom kvase, vodnom či mliečnom kefíre) alebo v doplnkoch výživy. Tie vo forme doplnkoch výživy sa dajú zakúpiť v rôznych podobách: kapsula, prášok, tekutá forma a pod. Bežne dostupné probiotiká však obsahujú zväčša len určitý druh kmeňu, resp. veľmi obmedzené množstvo kmeňov a z tohto dôvodu by sa mali časom obmieňať. Probiotiká sú merané v tzv. CFU (Colony Forming Units), ktorá hovorí o počte životaschopných buniek. Poznáme rôžne mikroorganizmy, ktoré sú považované za probiotiká, napr. Lactobacillus spp. (L acidophilus, L. casei, L. gasseri, L.plantarum, L.reuteri, L.rhamnosus...), Bifidobacterium spp. (B. breve, B. infantis, B. longum, B.lactis...) a iné, ako napríklad Escherichia coli Nissle, Saccharomyces boulardii.

Možnosťou je aj kúpa tzv. personalizovaných probiotík, ktoré vám vyrobia na mieru a to na základe rozboru vašej stolice. V prípade záujmu o informácie z tejto oblasti ma neváhajte kontaktovať (viem vám u výrobcu poskytnúť zľavu).

Prebiotiká sú nestráviteľné časti jedla, ktoré podporujú rast a aktivitu mikroorganizmov. Z prebiotík benefitujú probiotiká, sú akousi ich živnou pôdou. V tráviacom systéme môže ísť napr. o jedlo, ktoré človek skonzumuje. Pre človeka samotného nemá prebiotikum žiadnu výživnú hodnotu, ale baktérie z tohto jedla benefitujú. Prebiotiká sú komplexné sacharidy, ktoré mikróby využívajú pre svoj život a to prostredníctvom aneróbnej fermentácie (bez prístupu vzduchu). Takýmito prebiotikmi je napr. inulín a iné frukto-oligoasacharidy. Práve tieto prebiotiká môžu v určitých prípadoch spôsobovať zhoršenie symptómov, hlavne ak trpíte napr. na SIBO alebo zápalové ochorenie čriev. To, aký stravovací režim zvoliť v prípade ťažkostí so SIBO si môžete prečítať v tomto článku.


Ak sa bavíme o pro/pre biotikách a črevnom mikrobióme, nedá mi nespomenúť tzv. synbiotiká, ktoré obsahujú kombináciu probiotík a prebiotík.


V tom prípade, že trpíte na nejaké chronické ochorenie, žalúdočný reflux, SIBO, gastritídu alebo autoimunitnú chorobu (Crohnova choroba, celiakia, Hashimoto...), tak je potrebné okrem zmeny stravy, začať konzumovať aj konkrétne probiotické kmene, ktoré zabezpečia úpravu vášho mikrobiomu a celkovo dopomôžu k zahojeniu prepustného čreva, ktoré je najčastejším dôvodom vzniku rôznych alergií (peľových, potravinových), intolerancií (laktózová intolerancia, HIT) a iných neprimeraných odpovedí organizmu, či deficit niektorých mikroživín (najčastejšie železo, vápnik, horčík, vit D).


V tom prípade, že potrebujete nastoliť rovnováhu mikróbov v trávení, ideálnou možnosťou sú tzv. probiotiká na mieru. Pre viac informácií ma kontaktujte do správy.


Prihláste sa na odber noviniek a tak vám neujdú žiadne novinky zo sveta zdravia a zdravého životného štýlu.



199 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page