top of page

Medovo - zázvorová limonáda

Aktualizováno: 15. 10. 2021

Nedávno sme mali oslavu narodením. Pri každej spoločenskej udalosti musím pripraviť niečo špeciálne, či už na jedenie alebo pitie. Nečakajte u mňa žiadne obložené chlebíčky s parížskym šalátom ani sirupovú vodu či kupované džúsy. Vždy rada návštevu pohostím niečím špeciálnym.


Naposledy som pripravila vodný kefír ochutený malinami a mätou. Ak by ste si vodný kefír chceli pripraviť aj vy, čoskoro pridám recept aj na tento chutný nápoj. Na jedenie som pripravila šalát zaliaty cesnakovým dresingom vyrobený z mliečneho kefíru.


Na pitie som si tentokrát prichystala medovo – zázvorovú limonádu. A keďže oslávencom chutila, tak sa s receptom rada podelím. Limonáda nebola pripravovaná z mojich obľúbených tibi kryštálikov, ale z klasického sušeného droždia.





Na výrobu limonády budeme potrebovať:

  • 3 plné PL cukru alebo medu,

  • sťavu z ½ citróna,

  • kúsok zázvoru,

  • čerstvú (menšia hrsť) alebo sušenú mätu (1PL),

  • ½ balíčku sušeného droždia a

  • 1,5 litra vody



Postup nie je zložitý.

V provom rade je potrebné pripraviť si mätovo-zázvorový čaj: zázvor si nastrúhame najemno a nasypeme do hrnca s vodou. Vodu necháme zovrieť a varíme cca 10minút. Následne do čaju nasypeme mätu a necháme ešte 10 minút lúhovať. Čaj scedíme cez sitko a necháme vychladnúť na cca 40C.

Do vychladeného čaju pridáme med, citrónovú šťavu a droždie. Nádobu prikryjeme fóliou alebo tanierikom a necháme stáť pri izbovej teplote na kuchynskej linke cca 24 hodín. Nádoba, v ktorej bude limonáda kvasiť musí byť dostatočne veľká, nakoľko nápoj zväčší pri kvasení svoj objem.




Po 24 hodinách prelejte nápoj cez sitko do sklenej nádoby a uložíme do do chladničky. Môžete podávať ozdobené citrónom, mätou alebo ľadom.


Ak aj vás zaujímajú novinky zo sveta zdravia a zdravého životného štýlu, zahláste sa na odber noviniek, v časti Newsleeter.

93 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page