top of page
Obrázek autoraLenka Petríková

Šaltibarščiai - litovská studená cviklová polievka

Túto polievku som varila počas horúcich júnových dní. Vždy si na tento recept spomeniem keď je vonku naozaj teplo a v myšlienkach sa vrátim do študentských čias keď som ju prvý krát ochutnala na stáži v Litve. Kombinácia uhoriek, cvikle, kôpru a kyslého kefíru je neopísateľná. Najlepšie chutí s domácim kefírom, ale použiť môžete aj ten z obchodu.


Ingrediencie (pre 4 osoby):

  • 4ks cvikle

  • 2 väčšie zemiaky

  • 1 veľká uhorka

  • 500 ml domáceho kefíru (môžeme nahradiť kupovaným acidofilným mliekom)

  • 1 domáci jogurt (môžeme nahradiť kyslou smotanou)

  • 3 vajcia

  • 2 mladé cibuľky

  • kôpor - veľa kôpru :)

  • na dochutenie soľ a biele korenie

Postup:

pripravíme si tri hrnce s vodou. Do jedného dáme variť vajíčka, do druhého ošúpanú cviklu a do posledného ošúpané a nakrájané zemiaky na kocky. Vajíčka varíme natvrdo, cviklu varíme cca 40 min - závisí od veľkosti.

Medzitým ako sa nám varí cvikla, nachystáme si uhorkovú zmes. Uhorku ošúpeme a nastrúhame na čo najmenšie kúsky. Pridáme smotanu a acidko. Ochutíme soľou, korením a kôprom. Zmes necháme postáť, chute sa pekne prepoja.

Keď sa uvarí cvikla, vyberieme ju z vody a necháme vychladnúť. Vodu z cvikly nevylievame, budeme ju potrebovať na rozriedenie polievky. Cviklu po vychladení nastrúhame nahrubo do pripravenej uhorkovej zmesi. Pridáme aj 2 vajíčka, ktoré sme predtým popučili vidličkou. Polievku rozriedime podľa chuti s vodou z cvikle.

Polievku podávame studenú, dozdobenú zvyšným vajíčkom, kôprom alebo mladou cibuľkou.


Polievku si viete upraviť aj podľa protokolov, ktoré dodržiavame:

Úprava pre full GAPS: vynecháme zemiaky

Úprava v rámci histamínovej intolerancie: vynecháme kefír a použijeme len smotanu, prípadne tolerovaný jogurt. Ak netolerujeme ani ten, vyskúšame nahradiť cottage cheesom alebo kokosovou smotanou.

Úprava pre ľudí so žalúdočným refluxom: jogurt nahraďte skyrom a kefír nízkotučným acidkom



1 434 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page