top of page

Oregánový olej – zázrak z prírody na tráviace ťažkosti?

Aktualizováno: 23. 11. 2021

K oreganovému oleju som sa dostala vďaka klientke, ktorá mi opisovala zlepšenie symptómov jej tráviacich problémov potom, čo začala olej pravidelne užívať. A tak som si urobila menší prieskum trhu z pohľadu ponuky oreganového oleja. Prišla som na to, že produkt od firmy Benedictus, ktorý mi spomínala moja klientka sa naozaj javí ako najkvalitnejší na našom trhu – či už z pohľadu procesu výroby, ale aj celkového zloženia. A tak som začala tento produkt odporúčať aj ďalším klientom. Odozva bola pozitívna. Preto som sa rozhodla napísať o oregánovom oleji niečo viac....


...vedeli ste napríklad o tom, že oregáno bolo používané ako určitá forma medicíny už v starovekom Grécku na liečbu prechladnutia a problémov s trávením? Čím je oregáno také výnimočné?


Oregano:

  • zlepšuje stav tráviaceho systému a to hlavne problémov akými je napr. zápcha či hnačka,

  • je prírodné antibiotikum. Pomáha bojovať s baktériami, ako je napr. Staphylococcus aureus, ktoré je zodpovedné za rôzne infekcie v tele. Oregánový olej je účinný aj voči niektorým baktériam (napr. Pseudomonas aeruginosa a E.coli), zodpovedných za infekcie močových a dýchacích ciest,

  • znižuje cholesterol a to vďaka tymolu a karvakrolu, ktoré obsahuje. Klinické štúdie poukazujú na to, že užívanie oregánového oleja pod dobu 3 mesiaocv znižujú LDL (zlý) cholesteorol a naopoak zvyšujú HDL (dobrý)cholesterol,

  • má vysoké antioxidačné vlastnosti, ktoré pomáhajú telu bojovať s voľnými radikálmi a tým predchádzať rozvoju rakoviny,

  • má protizápalové vlastnosti. Vďačí tomu karvakrolu, ktorý pomáha znižovať prozápalové hodnoty,

  • bojuje s kvasinkovými infekcami, akými je napríklad Candida. V štúdiách bolo potvrdené, že oregánový olej je nápomocný v boji s 5 typmi kandidy, ktoré spôsobujú rôzne infekcie v ústach či vo vagíne. Candida je spájaná s rozvojom chorôb ako je napríklad Crohnova choroba a Ulceratívna kolitída.



Pri kúpe oregánového oleja je dôležité zamerať sa na to, akým spôsobom bol olej vyrábaný a hlavne z akých surovín. Snažte sa kupovať produkt, ktorý je z hľadiska výroby a zloženia čo najčistejší – od pestovania bylinky, cez zber a jeho výrobu či prídavné látky. Dávkovanie oleja musí byť vždy uvedené na konkrétnom výrobku. Sila olejov je rôznorodá a z tohto dôvodu môže byť dávkovanie na výrobkoch odlišné.


Keďže si potrpím na kvalite doplnkov výživy, rozhodla som sa olej od značky Benedictus odporúčať aj ďalším klientom. Ohlasy boli pozitívne :) Okrem oregánového oleja sme však vždy s klientmi popracovali aj na zmene stravovania, prípadne som navrhla užívanie ďalších doplnkov výživy alebo probiotík podľa ich symptómov.


Čím je oregánový olej od značky Benedicuts taký výnimočný?


Bylinky, ktoré sú na výrobu oleja Benedictus použité sú zbierané v divej prírode a olej má 100% prírodné zloženie.

Neobsahuje:

  • alkohol,

  • cukor,

  • konzervanty a ani iné prídavné látky, ktoré by mohli dráždiť trávenie alebo oslabovať imunitu organizmu.

Ďalšou zložkou spomínaného oregánového oleja je hroznový olej, ktorý je sám o sebe prírodným antioxidantom a teda pomáha znižovať riziko rozvoja rakovinotvorných buniek, zmierňuje príznaky alergií a dokonca zvyšuje hladinu HDL (dobrého) cholesterolu a znižuje hladinu LDL (zlého) cholesterolu.


Tak ako každá bylinka alebo liek aj oregánový olej môže u citlivých jedincov vyvolať zdravotné komplikácie, akými je napríklad podráždenie pokožky alebo žalúdočná nepohoda. Používanie oregánového oleja môže zvýšiť vylučovanie lítia z tela, takže ak užívate líthium, tak sa o používaní oregánového oleja poraďte so svojim lekárom. Vyvarovať užívaniu oleja by sa mali aj tehotné a dojčiace ženy.


Nezabúdajte na to, že v rámci eliminácie symptómov chronických ochorení neexistuje doplnok výživy, ktorý by sám o sebe pomohol. Musí nastať aj zmena v stravovaní a celkovej úprave životného štýlu.


Nadbytok antibiotík a užívanie liekov v tom prípade, že nie sú úplne nevyhnutné môže spôsobiť viaceré zdravotné problémy, vrátane rezistencie voči antibiotikám. Z tohto dôvodu skúste preferovať hlavne pri chronických ochoreniach liečivú silu prírody. O tom, že prírodná medicína môže byť v niektorých prípadoch tak isto účinná ako antibiotiká, si môžete prečítať v tejto štúdií.





516 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page