top of page
Obrázek autoraLenka Petríková

Intolerancie a enzymatické poruchy

Enzýmy sú špecifickým typom bielkovín, ktoré produkuje naše telo a sú potrebné na rozklad jedla, z ktorých telo získava energiu. Trávenie a tvorba enzýmov začína už v našich ústach. Je to vďaka slinám, ktoré pomáhajú rozkladať jedlo. Práve tvorba slín je pre naše telo prvotným impulzom k tomu, aby sa náš tráviaci systém pripravil na potravu, ktorú bude potrebné rozložiť.


Poznáme viacero tráviacich enzýmov,

pričom ich hlavnou zásobárňou je pankreas. Medzi hlavné enzýmy tvoriace sa v pankrease patria:

  • amyláza (rozkladá sacharidy)

  • lipáza (rozkladá tuky)

  • proteáza (rozkladá bielkoviny)

V tenkom čreve sa naopak tvoria enzýmy ako napríklad:

  • laktáza (rozkladá laktózu)

  • sacharáza (rozkladá sacharózu)

Nedostatok enzýmov môže spôsobovať rôzne intolerancie. Najčastejšie sa vo svojej praxi stretávam s laktózovou intoleranciu. V prípade laktózovej intolerancie telo nedokáže produkovať dostatok laktázy - čo ma za následok neschopnosť trávenia mliečneho cukru, tzv. laktózy, prirodzene nachádzajúcej sa v mlieku a mliečnych produktoch. Diéta u ľudí s laktózovou intoleranciou je postavená na eliminácí laktózy. Konzumovať sa môžu bezlaktózové produkty, prípadne rastlinné alternatívy - napr. kokosové, ryžové a pod. (pozor na prehnanú konzumáciu sójových výrobkov hlavne u mladých dievčat!). Pri obmedzení mliečnych výrobkov si treba dávať pozor na nedostatok vápnika a vitamínu D. Vhodnou potravinou môže byť aj mliečny kefír.



K menej častej enzymatickej poruche patrí tzv. znížená funkcia sacharázy. K tejto enzymatickej poruche dochádza hlavne u klientov, ktorým bolo diagnostikvané aj SIBO (Small Intestnial Bacterial Overgrowth – Prerastanie baktérií v tenkom čreve). V tom prípade, že vaše telo neproduktuje dostatok enzýmu sacharázy, dôležitá je úprava stravovania a zaradenie vhodných doplnkov výživy. Typickými symptómami zníženej funkcie sacharázy sú nafukovanie, bolesť brucha, či zapáchajúca stolica. K týmto problémom dochádza z toho dôvodu, že sacharidy nie sú rozkladané tak ako by mali. Namiesto toho, aby bola sacharóza rozložená v tenkom čreve, putuje do hrubého čreva. V hrubom čreve dochádza k fermentácií baktériami, ktoré produkujú plyny a tie spôsobujú spomínané symptómy.

V tom prípade, že máte problémy s trávením sacharózy a neviete, ktoré potraviny môžete konzumovať, odporúčam vám kúpu krátkej brožúry v hodnote 19€. Nájdete v nej informácie o tejto enzymatickej poruche ako aj zoznam ne/povolených potravín. Stačí ma kontatkovať TU.


A čo trehaláza? Trehaláza je enzým, ktorý pomáha štiepiť discharady na monosacharidy a tým umožňuje ich vstrebávanie. Ak máte teda zníženú funkciu trehalázy, tak pravdepodobne trpíte aj na tzv. Syndróm prepustného čreva (ZIP syndróm), pre ktoré je typické poškodenie enterocytov. Aj v tomto prípade sa okrem enzymatickej suplementácie odporúča upraviť stravovací režim s ohľadom na ostatné ochorenia, ak sú prítomné.

Vhodným protokolom je v tomto prípade tzv. FODMAP protokol, z ktorého je potrebné eliminovať potraviny obsahujúce vyšší podieľ trehalózy. V tom prípade, že by ste mali záujem o komplexnejšie poradenstvo v tejto oblasti, odporúčam vám službu Tráviace problémy - BASIC C.



Najviac diskutovanou enzymatickou nedostačnosťou je v dnešnej dobe určite histamínová intolerancia (HIT). DAO – Diamine oxidáza je tráviaci enzým, ktorého hlavnou úlohou je rozložiť histamín v našom tele. DAO pomáha udržiavať histamín v zdravej rovine tak, aby nedošlo k negatívnym symptómom spájajúcim sa s HIT (svrbenie, upchané dutiny, tráviace problémy ). Podávaním enzýmu sa nerieši príčina vzniku problému a v prípade histamímnovej intolerancie treba pátrať po hlavnej príčine vzniku problému, za ktorým zväčša stojí tzv. prepustnosť čreva.


Symptómy nedostatku enzýmov sú rôzne. Vďaka oslabenej funkcií trávenia môže časom dochádzať k neschopnosti tela získavať zo stravy živiny potrebné k správnemu fungovaniu tela. Následkom toho môže dôjsť k malnutrícií, hypovitamínoze, môžu sa rozvinúť ďaľšie alergie, intolerancie alebo môže dochádzať k migrénam, depresiám... Existuje viacero stravovacích protokolov, ktoré sú zamerané na liečenie poškodeného trávenia. Vybrať si treba ten správny - či už je to napríklad Autoimunintý protokol alebo Prerušované hladovanie.


Súčasťou každého z protokolov je aj zaradenie vhodných doplnkov výživy. Ak si neviete nakombinovať doplnky výživy tak, aby boli pre vaše telo najlepšie využiteľné a aby sa neovplyvňoval ich účinok s inými doplnkami, tak vám môžem vypracovať Plán doplnkov výživy na mieru.


Na mojej FB stránke Výživou ku zdraviu pravidelne pridávam príspevky o vhodnosti/nevhodnosti určitých potravín či doplnkov pri rôznych alergiách, intoleranciách, tráviacich problémoch či problémoch s ekzémom. Ak dáte LIKE na stránku, tak sa vám budú informácie pravidelne zobrazovať vo vašich FB novinkách.




9 288 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page