top of page

Semiačkový chlieb bez múky, mlieka a kvasníc

Tento chlieb je na prípravu najjednoduchší zo všetkých chlebov, ktoré som kedy piekla. Nevyžaduje žiadne kvasnice a ani kvások, s ktorým je príprava chlebu časovo náročná. Potrebujeme len rôzne orechy a semená podľa chuti, vajíčka a soľ.

Semená a orechy sú vynikajúcim zdrojom omega-3 mastných kyselín, ktoré v dnešnej dobe každému z nás chýbajú. Dostatočný príjem omega-3 mastných kyselín pomáha redukovať srdcovo – cievne ochorenia, ale aj autoimunitné ochorenia a mnohé ďalšie.


Osobne som zástancom namáčania orechov a semien pred ich konzumáciou. Je to z toho dôvodu, že semená a orechy sú pre naše telo ťažko stráviteľné, nakoľko obsahujú enzýmové inhibítory. Práve vďaka namáčaniu deaktivujeme inhibítory klíčenia (uvoľnia sa do vody).


Ak orechy a semená kupujete v bežnom supermarkete, tak preferujte nesolené a nepražené. Pražené sú zväčša zdrojom nezdravých, rafinovaných olejov. Taktiež odporúčam kupovať orechy v škrupinke, s tým, že si ich doma pred konzumáciou olúpeme. Vyhneme sa tak mikroplesniam, ktoré môžu už olúpané orechy obsahovať. O tom, čomu sa pri kúpe potravín vyvarovať a naopak, ktoré potraviny preferovať aj pri riešení konkrétnych zdravotných problémov (celiakia, histamínová intolerancia, alergia na mliečnu bielkovinu a pod.) sa môžete dozvedieť ak využijete moju službu Naučte sa nakupovať somnou – ZDRAVO!


Vráťme sa ale naspäť k príprave chlebíku. Chlebík som si pripravila z týchto orechov a semien:

  • 20g pomletých mandlí

  • 100g sezamu

  • 100g ľanu

  • 150g dyňových semiačok

  • 10g chia semiačok

Do cesta budeme ešte okrem orechov a semien potrebovať:

  • 1 ČL soli

  • 5ks vajec (ideálne domácich)

Všetky orechy a semená si na noc namočíme do vody a posypeme troškou soli. Namáčanie môžeme vynechať, avšak osobne by som tento krok ponechala. Namočené orechy a semená ráno precedíme cez sitko, pridáme vajcia, soľ a poriadne premiešame. Ak sme semiačka nenamáčali, tak môžeme pridať aj 0,5 šálky vody. Ak sa vám zdá byť v prípade doliatia vody chlebík príliš riedky, pridajte doň múku (tekvicovú, ovsenú - podľa tolerancie a preferencií).




Rúru si rozohrejeme na 160ºC. Plech, formu na srnčí chrbát či zapekaciu misu si vystelieme papierom na pečenie. Nalejeme do nej semiačkovo-orechovú masu a dáme piecť na cca 60 minút. Kým sa nám chlebík pečie, môžeme si vyskúšať pripraviť chutné kurkumové latté.


Po 60 minútach vyberieme chleba z rúry, necháme poriadne vychladnúť na mriežke a môžeme servírovať - napr. s humusom a zeleninou či domácou pečeňovou paštétou. U nás najviac chutí s ghee maslom, lahôdkovým droždím a žeruchovými klíčkami.




A na záver už len popriať Dobrú chuť!


Tento chlebík je vhodný pre všetkých, ktorých trápi celiakia, či alergia na mliečnu bielkovinu/intolerancia laktózy. Ak sa snažíte o dodržiavanie full GAPS, chlebík si môžete dopriať tiež. V prípade autoimunitného palea si ho môžete dať bez výčitiek, ak ste v rámci 2. fázy zaradili semená, orechy a vajíčka.


Ak sa aj vy trápite s rôznymi alergiami či intoleranciami, tak ma neváhajte kontaktovať. Ako výživový poradca sa špecializujem na tráviace problémy, alergie/intolerancie a rôzne choroby autoimunitného charakteru.

603 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page