top of page
Obrázek autoraLenka Petríková

Kokosovo - citrónový chlebík (low FODMAP, bez lepku, bez mlieka)

Aktualizováno: 15. 10. 2021

Ľudia s ochoreniami tráviaceho systému si zväčšia myslia, že nemôžu konzumovať nič čo je chutné. A na koláčiky či iné sladkosti nemôžu ani pomyslieť. To je však omyl! Jedlo pri ochoreniach tráviaceho systému (akými je napr. SIBO, či IBS) môže byť chutné a hlavne môže byť pripravené tak, aby nespôsobovalo žiadne nepríjemné symptómy, akými je napr. nafukovanie, hnačky, grganie a pod.


Hlavnou ingrediencou v tomto recepte je kokos a citrón. Citrón kedysi nepatril medzi moju obľúbenú ingredienciu, ale časom som sa ho naučila používať. Začala som ho pridávať nie len do vody v rámci pitného režimu, ale jeho použitie som zaradila aj do receptov. Citrón vie veľmi dobre dochutiť jedlo, či už slané alebo sladké. O rôznych limonádach ani nehovorím. Recept na zdravú limonádu si môžete pozrieť TU.





Ingrediencie:

  • 190g múčnej zmesi, ktorú si pripravíme zmiešaním 320g múky z tmavej ryže, 130g zemiakového škrobu a 40g tapioci,

  • 3/4 šálky trstinového cukru,

  • 1 ČL prášku do pečiva,

  • ¼ KL guarovej gumy,

  • 1/2 ČL soli,

  • 180ml plnotučného kokosového mlieka izbovej teploty (ideálne v plechovke, bez pridaných emulgátorov ),

  • 120ml kokosového oleja (roztopeného) + 1 plná PL na vymastenie plechu,

  • 2 veľké vajcia (ideálne domáce),

  • 35g strúhaného kokosu,

  • 2 PL citrónovej kôry, z chemicky neošetreného citrónu (môžete použiť aj sušenú)

  • 1 PL citrónovej šťavy,

  • 1ČL vanilkového extraktu,

  • kokosové chipsy na ozdobu (môžeme vynechať)




S prípravou kokosovo citrónového koláčiku mi pomáhali aj moje dve pomocníčky. Postup nie je zložitý: rúru si rozohrejeme na 180°C. Formu na srnčí chrbát vymastíme kokosovým olejom. V jednej miske si poriadne premiešame suché ingrediencie - múku, cukor, prášok do pečiva, kôru z citróna, kokos a soľ. V druhej miske si zmiešame mokré ingrediencie – kokosové mlieko, kokosový olej, vajcia, šťavu z citróna a vanilkový extrakt. Suché ingrediencie zmiešame s mokrými.



Zmes vylejeme do nachystanej formy a pečieme cca 45 minút.


Po upečení necháme vychladiť a nakrájame na 12 kúskov. Môžeme posypať kokosovými chipsami. Konzumujeme s džemom alebo len tak, s kávičkou.

Odporúčaná porcia v rámci FODMAP je 1ks. Ak dodržiavate FODMAP protokol, vyskúšajte aj recept na moje cukinové špagetky.


Tento recept je vhodný aj pre bežných smrteľníkov bez tráviacich problémov :) V tom prípade môžete múky nahradiť klasickou celozrnnou špaldou.


Ak sa stále trápite s tráviacimi problémami a neviete si vyskladať jedálniček tak, aby ste sa cítili lepšie, tak ma kontaktujte. Väčšina mojich klientov sú ľudia trpiaci práve tráviacimi problémami - či už refluxom, SIBOM, HIT alebo ich kombináciou. Viac informácií o mojich službách nájdete TU.





678 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page