top of page

TIBI - vodný kefír, probiotický nápoj, ktorý si obľúbia aj vaše deti

Aktualizováno: 10. 7. 2023


O vodnom kefíre som čítala už veľmi veľmi dávno, bude to minimálne 5 rokov dozadu. Vtedy mi pitie vodného kefíru nedávalo zmysel..... Prečo by som mala piť cukrovú vodu? A že to má byť ešte aj zdravé? Postupom času som sa s kefírom stretávala častejšie a častejšie a tak som mu dala šancu – naštudovala som si o ňom všetko možné a nakoniec som ho vyskúšala.


Tibi – vodný kefír pochádza pravdepodobne z Mexika. Ide o kryštáliky, ktoré menia cukrovú vodu na jemne bublinkový nápoj. Príprava kefíru je cenovo nenáročná. Potrebujete k tomu tibi kryštáliky, vodu, cukor a sušené ovocie.



Príprava vodného kefíru

Čo sa týka kryštálikov, ktoré sú základom nápoja, tak tie sa nezvyknú kupovať. Videla som na internete zopár expertov, ktorí kryštáliky predávajú. No, nakoľko sa kryštáliky samé množia, tak je dobrým zvykom ich darovať a posunúť ďalej niekomu, komu môžu pomôcť so zdravotnými problémami.


S vodou, ktorou tibíkov zalievame musíme byť opatrní. Voda nesmie byť chlórová. Voda s obsahom chlóru je antibakteriálna a tibíkom vôbec neprospieva. Na prípravu nápoja používame vodu odstátu, prevarenú, filtrovanú alebo vodu dojčenskú.


Tibíky konzumujú cukor. Používame radšej cukor nerafinovaný. Ten má svoje zastúpenie minerálov, ktoré majú kryštáliky veľmi radi. Ak chcete, môžete používať aj rafinovaný, no v tom prípade odporúčam pridávať do kefíru trošku himalájskej soli, ktorá obsahuje práve spomínané minerály. V podstate je úplne jedno aký cukor použijete, či trstinový alebo kokosový. Neodpoorúčam však stéviu a xylitol.



K vodnému roztoku pridávame aj zopár kúskov sušeného nesíreného ovocia, ideálne sú hrozienka, datle alebo figy.


Kryštáliky nemajú radi kov. Na to si dávajte pri manipulácií s kefírom pozor - všetky pomôcky, ktoré prichádzajú do kontaktu so zrnami musia byť buď plastové, drevené alebo sklené.


Pomer vody, cukru a kryštálikov je rôzny. Môj overený recept je: na 1,5l prevarenej vody, 1,5 – 2PL cukru, 3 PL kryštálikov a 3-4 sušené hrozienka. Občas pridám trošku soli alebo minerálky.


Postup je nasledovný: prevarím si vodu, pridám do nej cukor a počkám kým voda vychladne. Následne do cukrovej vody pridám kryštáliky a hrozienka. Ja si kefír pripravujem vo veľkom zaváraninovom pohári, ktorý zavriem a počas dňa keď ma napadne, tak ho otvorím a opäť zavriem, aby som vypustila z pohára prebytočný vzduch. Takto nechám kefír na linke fermentovať cca 24hodín. Teraz keď je teplo, tak aj menej. Naozaj závisí od teploty prostredia. To, či je kefír hotový sa časom naučíte rozpoznať podľa chuti. Nesmie byť moc sladký ani kyslý. Raz som ho nechala fermentovať vyše dvoch dní a nedalo sa ho piť, bolo to ako by som pila jablčný ocot.


Keď sa nám zdá kefír hotový, precedíme ho cez plastové sitko. Zachytené kryštáliky naložíme opäť do vody s cukrom a sušeným ovocím. Precedený kefír popíjame počas dňa, prípadne ho dáme do chladničky na ďalších 24dhodín, kde nám prebehne tzv. druhá fermentácia. Ak ho chceme nechať v chladničke, pridáme doňho kúsok čerstvého ovocia, napr. maliny alebo nejakú bylinku, napr. mätu. O 24 hohdín si z chladničky vyberiete lahodný malinovo mätový nápoj.




Čo dostaneme z kefíru po fermentácií?

Po fermentácií má nápoj minimálny obsah cukru. Kefír sa dokonca odporúča piť pri premnožených kvasinkách, nakoľko obsahuje množstvo zdraviu prospešných baktérií. Môžeme povedať, že je vhodným doplnkom na podporu celkového zdravia. Niektoré štúdie poukazujú na to, že pitie vodného kefíru podporuje zdravie buniek a môže mať protirakovinové vlastnosti.


Ako všetká fermentovaná zelenina a ovocie, obsahuje aj vodný kefír alkohol. Ide o malé množstvo, podľa dostupných údajov by to malo byť niečo okolo 0,5% - čo je približne toľko, koľko má prezreté ovocie.


Ako skladovať kryštáliky keď nemáte na ne čas?

Keď idem mimo domu, tak kryštáliky naložím do poriadne osladenej vody a dám do chladničky. Takto mi vydržia kým si na ne opäť nenájdem čas. Vodu z nich potom vylejem a začnem celý proces fermentácie od začiatku.




Rozmnožovanie kryštálikov

Keď budete kryštáliky správne používať, tak sa vám budú samé množiť. Prebytok môžete podarovať alebo ich budete musieť, žiaľ vyhodiť.


Kto by mal byť opatrný pri pití vodného kefíru?

S pitím kefíru by mali byť opatrní ľudia trpiaci na histamínovú intoleranciu alebo tí, ktorí majú problém s reguláciou cukru v krvi. Nakoľko je príjem probiotík pre histaminikov veľmi dôležitý, pitie vodného kefíru určite odporúčam, ale treba ho zavádzať postupne.


Toľko z mojich skúseností a vedomostí o vodnom kefíre. Niekedy určite dohodím aj nejakú štúdiu o tomto zázračnom nápoji, ktorý si môžete pripraviť aj doma. Ak by vás informácie zaujímali už teraz, môžete si ich vyhľadať v priložených štúdiách – linky nájdete nižšie.


V tom prípade, že nemáte alergiu na mliečnu bielkovinu, tak odporúčam vyskúšať aj ďalší zdravý probiotický nápoj - mliečny kefír.


Ako výživový poradca sa špecializujem na ochorenia tráviacej sústavy a autoimunitné ochorenia. V prípade záujmu o viac informácií z tejto oblasti sa pridajte do FB skupín Ochorenia tráviacej sústavy deti a dospelí, prípadne do skupiny Autoimunitný protokol.



Štúdie venujúce sa tibíkom:






Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page