top of page

Sladké raňajkové placky, ktoré zasýtia!

Aktualizováno: 14. 5. 2021


Mali sme doma prezretý banán a keďže u nás sa jedlo snažíme nevyhadzovať, tak voľba na použitie banánu bola jasná a rýchla – palacinky! Ideálne raňajky so zastúpením sacharidov, tuku, bielkovín a vlákniny!


Tento recept vznikol v období keď som dodržiavala prerušované kontrolované hladovanie (tzv. Intermittent Fasting).


Prerušované hladovanie je skôr zmena životného štýlu s terapeutickým účinkom, nebrala by som tento protokol ako niečo krátkodobé. Má veľmi dobré výsledky pri liečbe cukrovky 2.typu (pod dohľadom lekára), SIB-e a pod. Naopak, prerušované hladovanie by nemali držať ľudia, ktorí majú podváhu alebo aj tehotné a kojace ženy. Ľudia s refluxom by sa mali vyhýbať dlhodobému hladovaniu, t.j. hladovaniu nad 24hod.


Hladovanie môže mať rôznu dĺžku - krátke alebo dlhé. Krátkodobé je v pomere 16:8 alebo 20:4. Našla som však aj informácie o tom, že pomer by mal byť odlišný u žien a mužov. U mužov je to pomer 18:6 a u žien 16:8. – t.j. 18 resp. 16 hodín jedlo nekonzumujete a 6 resp. 8 hodín jedlo konzumujete. Jednotlivé porcie jedál by mali mať medzi sebou min. 4 hodinový rozostup,.t.j. konzumácia jedál by mala byť v 3 alebo 2 porciách za deň. Existuje však aj dlhé hladovanie, to je nad 24hodín.


Pri kontkrolovanom hladovaní treba dávať pozor na to, aby ste neznižovali v rámci dňa počet prijatých kalórií, takže porcie treba vyvážiť napr. zdravými tukmi. Počas prerušovaného hladovania si treba dávať pozor aj na pitný režim. Odporúčajú sa piť čaje a voda. Prípadná jedna káva za deň bez cukru by mala byť v pohode, aj keď ju potrebujete zjemniť trochou mlieka. Ak si však pridáte do kávy tuk vo forme napr. ghee masla alebo MCT oleja, tak takáto káva sa považuje ako jedna porcia jedla. Nemali by sa piť bublinkové nápoje, alkohol ani kokosová voda - napriek tomu, že je skvelým elektrolytom tak má v sebe žiaľ veľa cukru.


Ale vráťme sa späť k receptu, na ktorého prípravu budeme potrebovať:

  • 1 banán

  • 1 jablko

  • 2 vajcia (v prípade dodržiavania AIP len žĺtka, ak sú tolerované)

  • kokosová múka – 2PL

  • kolagén – ½ lyžice /zn. Powerlogy

  • sóda bikarbóna - 1/2ČL

  • štipku soli

  • kokosový olej


Príprava cesta je veľmi rýchla a jednoduchá. Ošúpaný a nakrájaný banán a jablko dáme do kuchynského robota, pridáme vajíčka, kokosovú múku, kolagén, sódu bikarbónu a soľ. Rozmixujeme do hladnej zmesi a necháme chvíľu postáť. Na panvici si rozpálime kokosový olej, na ktorom postupne opekáme z každej strany malé placky. Panvicu prikryjeme pokrievkou a placky robíme na nižšom stupni. Pekne pomaly - aby sa nepripálili.


Tipy na záver:

- kolagén je v kombinácií s ďalšími doplnkami výživy vhodný najmä pre ženy, nakoľko pomáha predchádzať osteoporóze. Veľmi ma potešilo keď som zistila, že máme už aj na Slovensku dostupný kolagén z kvalitných zdrojov. Rada podporujem slovenský trh, najmä ak ide o kvalitné výrobky, medzi ktoré produkty powerlogy určite patria

- na dochutenie môžete použiť aj džem. Ideálne taký, do ktorého nie je pridávaný cukor. Ak nemáte domáci, vyskúšajte napr. ten od Relaxu


Recept je vhodný aj pri dodržiavaní tzv. Autoimunitného protokolu (AIP). Pre viac informácií o protokole kliknite na moje služby, prípadne si prečítajte článok o AIP v mojom blogu.

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page