Keď vám niekto posunie recept na muffiny, tak asi pôjde o sladký dezert. Napadlo vám však niekedy spraviť túto formu koláčiku na slano? V tejto podobe môže byť vhodným jedlom aj na výlet, túru alebo ako jedlo do práce, škôlky alebo školy. Môj recept neobsahuje mlieko, mliečne produkty, múku a je teda vhodný aj pre bezlepkáčkov a ľudí trpiacich alergiou na mliečnu bielkovinu či intoleranciu laktózy. Základ tvorí karfiól, vajíčko a zelenina.
Ingrediencie na 7ks muffín:
¼ karfiólu
4ks vajec (ideálne domácich)
hrsť šampiónov
½ menšieho póru
hrsť mrazeného hrášku
balenie šunky bez éčok
1ČL kvalitného tuku, napr. ghee masla alebo masti
soľ a bylinky podľa chuti (napr. petržlenová vňať, pamajorán, bazalka)
Postup: rúru si rozohrejeme na 180oC. Na tuku si osmažíme do zlatista najemno nakrájaný pór spolu so šampiónmi. Zmes následne odstavíme zo sporáku a necháme vychladnúť. Kým nám pórovo šampiňónová zmes chladne, tak si pripravíme ostatné ingrediencie.
Karfiolové ružičky oddelíme od hlúbikov a z tých môžeme urobiť napríklad polievku. Ružičky umyjeme, dáme do kuchynského robota a rozmixujeme do podoby ryže, resp. múky ako je zobrazené na obrázku.
Do karfiolovej zmesi pridáme vajíčka, hrášok, šunku, soľ, bylinky a vychladnutú pórovú šampiónovú zmes a dáme piecť do rúry na cca 35 minút.
Tip na záver:
Do receptu na muffiny si v podstate môžete zvoliť akékoľvek ingrediencie, základom ostáva karfiól a vajcia.
Ak máte problém s histamínovou intoleranciu alebo dodržujete GAPS, tak z receptu vynechajte šunku.
Ak sa trápite s tráviacimi problémami či žalúdočným refluxom, využite moje poradenstvo v oblasti stravovania a doplnkov výživy, ktoré môžu vaše nepríjemné symptómy eliminovať.
Comments