top of page
Obrázek autoraLenka Petríková

Liek nie len na tráviace problémy - orechovica

Aktualizováno: 1. 8. 2021


Domáca orechovica je u mňa asi najobľúbenejším liekom na tráviace problémy. Keďže sme museli orezať orech, tak som sa rozhodla, že tento rok urobím orechovice čo najviac. Tá sa totiž nepokazí a vydrží v podstate naveky.


Na orechovicu zbierame mladé, nezrelé – zelené oriešky so šupkou. Podstatné je, aby boli mäkké a aby sa dali prekrojiť nožom. Hovorí sa, že najlepšie sú na Jána, ale zber treba prispôsobiť počasiu.



Recept sa dá upraviť podľa toho kto má čo rád a aké chute preferuje, prípadne podľa toho na čo chce orechovicu používať. Orechovicu vždy robím na dva spôsoby. Jednu verziu čistú bez cukru a druhú sladkú pre návštevy alebo ako darček.


Čistá orechovica je vhodná:

  • na všetky tráviace problémy,

  • slabosť žalúdka,

  • pomáha pri parazitoch (H.Pylori),

  • čistý pečeň,

  • bojuje proti anémii,

  • odstraňuje hnilobné procesy v črevách a vraj dokonca zlepšuje funkciu štítnej žľazy.

Ak pridáte do orechovice aj koreniny a cukrový sirup alebo med, tak máte z orechovice vynikajúci sladký likér. Možností je veľa.


Dôležité je použiť kvalitný destilát, min. 40%. Ideálny je taký, ktorý je neutrálnej chuti. Ja používam vždy domácu, ktorá má sama o sebe liečivé vlastnosti. Ak nemáte domácu, skúste použiť ražnú. Dá sa použiť aj vodka, ale tá ma špecifickú chuť a mne osobne v orechovici nechutí.



Suroviny na liter orechovice:

  • 20 orechov

  • liter alkoholu

  • koreniny (voliteľné): kúsok škorice, 3 klinčeky, 1 badyán, citrónová kôra, vanilka, zrniečka kávy, pomaranč

Na likér: 300g cukru alebo medu a 200ml vody



Postup: orechy dobre umyjeme a osušíme. Nakrájame ich na ½ alebo ¼ - podľa veľkosti, nasypeme do zaváraninového pohára (pridáme koreniny), zalejeme alkoholom, zatvoríme viečkom a necháme stáť na slnku cca 4-6 týždňov. Alkohol sa z orechov zafarbí na zeleno, neskôr nahnedo.



Po 4-6 týždňoch orechovicu precedíme cez plastové sitko a nalejeme do čistého pohára. V tom prípade, že si chceme urobiť likér, tak do scedenej orechovice pridáme sladký sirup, ktorý si vyrobíme nasledovne: 300g cukru roztopíme v 200ml vody, necháme vychladnúť a pridáme do precedeného likéru.




Pri práci s orechmi odporúčam používať rukavice, nakoľko šťava z mladých orechov má tendenciu všetko zafarbiť – vrátane rúk a pracovnej dosky. Takže ihneď po krájaní, odporúčam všetko poriadne umyť. Ak by vám šťava zaschla, tak ju skúste vyčistiť citrónovou šťavou .


Orechovica ako liek sa užíva sa nalačno, postačí 1 kávová lyžička. Pri rôznych akútnych črevných problémoch prejavujúcich sa hnačkami a nevoľnosťou ju užívam rozriedenú vo vode.


V tom prípade, že vás trápia tráviace problémy, máte diagnostikované SIBO alebo žalúdočný reflux, nahliadnite aj do ostatných článkov na mojom blogu.


Ak potrebujete pomôcť s nadstavením stravovacieho režimu alebo doplnkov výživy v rámci eliminácie symptómov SIBA, refluxu či autoimunitných ochorení, tak ma kontaktujte do správy.


Príspevky, články, recepty a rady ohľadom tráviacich problémov nájdete na FB stránke Výživou ku zdraviu, prípadne v skupine Ochorenia tráviacej sústavy.

23 670 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comentários


bottom of page