top of page
Obrázek autoraLenka Petríková

Mali by ľudia s IBD/IBS vyskúšať FODMAP diétu?

Doteraz sa presne nevie čo je dôvodom vzniku autoimunitných ochorení tráviaceho či iného systému. Predpokladá sa, že genetika zohráva dôležitú úlohu, avšak určite nie je jediným spúšťačom ochorenia. Dôvodom vzniku autoimunitných ochorení bude pravdepobodne aj psychika, toxická záťaž a v neposlednom rade aj stav nášho mikrobiómu, ktorý sa mení počas celého života.



Medzi IBD (Inflammatory Bowel Disease – nešpecifické chronické zápalové ochorenia čriev) patrí Crohnova choroba a Ulcerózna kolitída. Obe ochorenia sú typické tým, že sa u nich strieda kľudové obdobie s obdobím relapsu. Ak trpíte na zápalové ochorenie čriev (IBD) tak pravdepodobne viete aj to, že niektoré potraviny môžu výrazne zhoršovať váš zdravotný stav a môžu spôsobovať bolesť v brušnej dutine, hnačky, nafukovanie a pod. Drvivá väčšina pacientov s IBD má totiž symptómy typické pre IBS (Irritable Bowel Syndrome – Syndróm dráždivého čreva). Pre pacientov trpiacich na zápalové ochorenie čriev by mali byť odporúčania v rámci diétnych zmien jednými z najvýznamnejších odporúčaní popri medikamentóznej liečbe.


Z mojich skúseností viem, že niektorí pacienti s ochorením čriev skúšajú rôzne terapeutické protokoly či zmeny v stravovacom režime. Najčastejšie sa snažia obmedziť lepok, či prejsť na tzv. stredomorskú stravu.

Žiaľ, potraviny s obsahom lepku nahrádzajú nie zrovna zdravými alternatívami. Podľa rôznych prieskumov však naozaj dochádza pri bezlepkovej strave k zlepšeniu symptómov u cca 8% pacientov.


Jedným z najviac preskúmaných stravovacích protokolov pri riešení IBD je v súčasnej dobe tzv. FODMAP protokol. Potraviny s vyšším podielom FODMAP, t.j. vlákniny a jednoduchých cukrov stav zhoršujú nakoľko sú potravou pre patogónnu mikroflóru, ktorá následne stav zhoršuje. Niekoľko štúdií poukazuje na pozitívnu koreláciu medzi FODMAP protokolom a zmenou črevnej mikroflóry. V niektorých štúdiách až 70% pacientov poukazuje na zlepšenie v oblasti symptómov IBS. V prípade IBD a FODMAP je štúdií pomenej, avšak je dokázané, že FODMAP môže pomôcť pacientom trpiacich na IBD a to v symptómoch súvisiacich s IBS (nafukovanie, bolesť brucha, riedke stolice). V jednej zo štúdií, v ktorej sa zúčastnilo 50 ľudí s IBD až polovica z nich zhodnotila FODMAP protokol ako prospešný. Dodržiavali ho 4 týždne.


Zo štúdií teda môžeme potvrdiť, že:


  • dodržiavanie FODMAP v prípade problémov s IBS prináša výrazne zmeny

  • dodržiavanie FODMAP v prípade IBD môže byť nápomocné, ale nie je liekom na ochorenie

A čo je FODMAP protokol? O tom sa môžete dočítať v článku, ktorý uverejním už čoskoro.


Ak aj vás zaujímajú témy z oblasti zdravia, zdravého životného štýlu, prípadne riešiete problémy s trávením, autoimunitnými ochoreniami a pod., tak dajte LIKE na FB stránku Výživou ku zdraviu

140 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

댓글


bottom of page