Nedávno som v špajzke vykutrala zabudnutý kakaový prášok. Keďže som mala chuť na sladké, tak som začala kombinovať suroviny a výsledkom je tento chutný koláčik. Koláč si môžete upraviť podľa svojich preferencií chutí. Základom však ostáva tvaroh, bielka, kakao a ovocie.
Ingrediencie na moju verziu koláčiku:
1 tvaroh,
1 banán (môžete vynechať),
bielka zo 4ks väčších vajíčok alebo 5 menších,
4 PL kakaa,
2 PL kokosovej múky (môžete vynechať),
2 KL prášku do pečiva,
štipka soli,
ovocie podľa chuti (čučoriedky do cesta, granátové jablko na dozdobenie).
Keďže mám rada rýchle a jednoduché recepty, tak aj tento koláč patrí k tým jednoduchším na prípravu.
Rozohrejeme si rúru na 170°C. Banán popučíme vidličkou, pridáme doňho tvaroh, kokosovú múku, prášok do pečiva, čučoriedky a kakaový prášok. Bielka oddelíme od žĺtok a vyšľaháme ich so štipkou soli do tuhého snehu. Do snehu pridáme veľmi opatrne tvarohovú zmes. Následne ceste prelejeme do tortovej formy a pečieme cca 45 minút. Hotový koláčik môžeme dozdobiť ovocím.
Tipy na záver
Ak sa snažíte dodržiavať nízkosacharidové stravovanie, tak vynechajte banán a cesto si dochuťte napr. erythritolom.
Ak máme radi sladšie dezerty, tak môžeme pridať aj med (3PL by mali stačiť).
Ak trpíte na intoleranciu laktózy, tak klasický tvaroh nahraďte bezlaktózovým.
V tom prípade, že sa zaujímate o recepty, ktoré sú vhodné pri rôznych alergiách/intoleranciách či tráviacich problémoch, tak sa prihláste na Odber noviniek (Newslettra) alebo sledujte moju FB stránku Lenka Petríková - Výživou ku zdraviu.
Comments