Ako sa stravovať počas tehotenstva? Ak si chceme napísať niečo o výžive žien počas tehotenstva, tak si treba v prvom rade uvedomiť, že sa nejdeme baviť o obmedzení z pohľadu kalorického príjmu alebo udržania si váhy. Počas tehotenstva je potrebné zamerať sa na dostatočný príjem mikroživín (vitamínov, minerálov) a vlákniny tak, aby budúcej mamine a vyvíjajúcemu sa plodu nechýbali dôležité živiny.
Nároky tela na vitamíny a minerály sa trošku odlišujú v jednotlivých trimestroch. Vo všeobecnosti by sa však tehuľky mali zamerať na dostatočný príjem:
Omega 3MK,
vitamínu D,
vitamínov skupiny B a to hlavne B9,
železa,
vápniku,
jódu,
zinku,
selénu,
a taktiež
probiotík (hlavne z prirodzenj stravy, napr. z cviklového kvasu, kyslej kapusty, mliečneho alebo vodného kefíru),
vlákniny.
Ak počas tehotenstva trpíte na rôzne zdravotné problémy, ako napr. SIBO, HIT, potravinové alergie, autoimunitné ochorenia a s tým spojené rôzne tráviace či kožné problémy, tak určite sama neskúšajte žiadnu zo špecifických diét (napr. vegánska/vegetariánska, Atkinsonova, RAW a pod.) alebo terapetuckých protokolov (GAPS, AIP, SCD) bez vedenia kvalifikovaného experta. Vždy sa radšej obráťte na skúseného terapeuta či výživového poradcu, ktorý sa tejto problematike venuje.
V prípade záujmu o konzultáciu alebo navrhnutie stravovacieho režimu počas tehotenstva či laktrácie nahliadnite do mojich služieb TU.
A čo teda jesť? Zosumarizujem vám základné princípy stravovania počas tehotenstva:
nemôžete stále jesť len to čo vám chutí, pokiaľ nejde o racionálnu stravu,
zloženie výrobkov a tzv. fast food majú vplyv na vývoj plodu, keďže chemické látky (pesticídy, émulgátory a pod.) sa dostávajú cez placentu k plodu,
odporúča sa obmedziť konzumácia arašidov a orechov, ktoré môžu obsahovať mikroplesne,
vylúčiť treba umelé sladidlá a sladené nápoje s obsahom aspartamu,
ak je v rodine alergia na mliečnu bielkovinu, tak sa odporúča mliečnym výrobkom vyhýbať (pozor však na následný nedostatok vápniku),
ideálne je vyhýbať sa konzervám,
dbatje na dostatočný pitný režim (ale neprevodňujte sa!),
vyhýbať sa treba potravinám, akými je surové mäso, vajcia alebo nepasterizované mliečne produkty, plesňové syry, majonéza,
pri chuti na sladké preferovať radšej nakladané uhorky, kyslú kapustu alebo jablkový ocot,
zaradiť treba sezónne ovocie a zeleninu,
vyhýbať sa treba: ženšenu, pamajoránu, borievke, aloe, ligurčeku, kostihuju, yozopu, šalvií, levadule, mäta, chmeľu, anízu, senovke gréckej, škorici, bazalke, rozmarínu, muškátovému oriešku, anízu....
Ak je jedálny lístok tehotnej ženy vyvážený, tak žena nemáva extrémne chute na jedlo!
Príklad vzorového denného menu pre mamičku v 2. trimestri by mohol vyzerať tatko:
Raňajky – ovsená kaša s banánom, javorovým sirupom a mliekom
Desiata – jogurt s ovocím
Obed – morčacie mäso s opekanými zemiakmi a nakladanou kapustou
Olovrant – vývar so zeleninou a mäsom
Večera – pohánkový šalát s vajíčkom a olivami
Snack navyše – zelenina, pšeno s ovocím, jogurt s ovocím a pod.
Ak aj vás zaujímajú témy z oblasti zdravia, zdravého životného štýlu, prípadne riešiete problémy s trávením, autoimunitnými ochoreniami a pod., tak dajte LIKE na FB stránku Výživou ku zdraviu
Comments