Naozaj môžem jesť počas tehotenstva všetko to, čo chcem?

Ako sa stravovať počas tehotenstva? Ak si chceme napísať niečo o výžive žien počas tehotenstva, tak si treba v prvom rade uvedomiť, že sa nejdeme baviť o obmedzení z pohľadu kalorického príjmu alebo udržania si váhy. Počas tehotenstva je potrebné zamerať sa na dostatočný príjem mikroživín (vitamínov, minerálov) a vlákniny tak, aby budúcej mamine a vyvíjajúcemu sa plodu nechýbali dôležité živiny.


Nároky tela na vitamíny a minerály sa trošku odlišujú v jednotlivých trimestroch. Vo všeobecnosti by sa však tehuľky mali zamerať na dostatočný príjem:

  • Omega 3MK,

  • vitamínu D,

  • vitamínov skupiny B a to hlavne B9,

  • železa,

  • vápniku,

  • jódu,

  • zinku,

  • selénu,

a taktiež



Ak počas tehotenstva trpíte na rôzne zdravotné problémy, ako napr. SIBO, HIT, potravinové alergie, autoimunitné ochorenia a s tým spojené rôzne tráviace či kožné problémy, tak určite sama neskúšajte žiadnu zo špecifických diét (napr. vegánska/vegetariánska, Atkinsonova, RAW a pod.) alebo terapetuckých protokolov (GAPS, AIP, SCD) bez vedenia kvalifikovaného experta. Vždy sa radšej obráťte na skúseného terapeuta či výživového poradcu, ktorý sa tejto problematike venuje.


V prípade záujmu o konzultáciu alebo navrhnutie stravovacieho režimu počas tehotenstva či laktrácie nahliadnite do mojich služieb TU.


A čo teda jesť? Zosumarizujem vám základné princípy stravovania počas tehotenstva:

  • nemôžete stále jesť len to čo vám chutí, pokiaľ nejde o racionálnu stravu,

  • zloženie výrobkov a tzv. fast food majú vplyv na vývoj plodu, keďže chemické látky (pesticídy, émulgátory a pod.) sa dostávajú cez placentu k plodu,

  • odporúča sa obmedziť konzumácia arašidov a orechov, ktoré môžu obsahovať mikroplesne,

  • vylúčiť treba umelé sladidlá a sladené nápoje s obsahom aspartamu,

  • ak je v rodine alergia na mliečnu bielkovinu, tak sa odporúča mliečnym výrobkom vyhýbať (pozor však na následný nedostatok vápniku),

  • ideálne je vyhýbať sa konzervám,

  • dbatje na dostatočný pitný režim (ale neprevodňujte sa!),

  • vyhýbať sa treba potravinám, akými je surové mäso, vajcia alebo nepasterizované mliečne produkty, plesňové syry, majonéza,

  • pri chuti na sladké preferovať radšej nakladané uhorky, kyslú kapustu alebo jablkový ocot,

  • zaradiť treba sezónne ovocie a zeleninu,

  • vyhýbať sa treba: ženšenu, pamajoránu, borievke, aloe, ligurčeku, kostihuju, yozopu, šalvií, levadule, mäta, chmeľu, anízu, senovke gréckej, škorici, bazalke, rozmarínu, muškátovému oriešku, anízu....


Ak je jedálny lístok tehotnej ženy vyvážený, tak žena nemáva extrémne chute na jedlo!


Príklad vzorového denného menu pre mamičku v 2. trimestri by mohol vyzerať tatko:

Raňajky – ovsená kaša s banánom, javorovým sirupom a mliekom

Desiata – jogurt s ovocím

Obed – morčacie mäso s opekanými zemiakmi a nakladanou kapustou

Olovrant – vývar so zeleninou a mäsom

Večera – pohánkový šalát s vajíčkom a olivami

Snack navyše – zelenina, pšeno s ovocím, jogurt s ovocím a pod.


Ak aj vás zaujímajú témy z oblasti zdravia, zdravého životného štýlu, prípadne riešiete problémy s trávením, autoimunitnými ochoreniami a pod., tak dajte LIKE na FB stránku Výživou ku zdraviu


93 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše